'Bedrijfshygiëne op varkensbedrijven moet verbeteren'
Varkenshouders moeten volgens hem goed nadenken of het systeem van iedere week aan- en afvoer vol te houden is op hun bedrijf. Het mooiste is dat je naar ‘all-in-all-out’ per bedrijf of stal gaat. In ieder geval moet de hygiëne veel beter. Paul Bens: „Zowel de externe als de interne bedrijfshygiëne is op veel bedrijven niet goed genoeg. Met een betere hygiëne kan de gezondheidsstatus op het bedrijf flink omhoog. Zeugenbedrijven kunnen dan naar minder vaccinaties per big. Een enorme kostenbesparing."
Benutten genetisch potentieel
„Op vleesvarkensbedrijven kan de groei omhoog en kunnen de voerkosten omlaag. Het huidige gemiddelde van 800 gram groei per dag is veel te laag. Als de groei 10 procent stijgt, komt de voerwinst ruim boven de kritieke grens uit. Voor een goede toekomst is het daarnaast nodig meerwaarde uit je varkens te halen via concepten of ketenvorming", stelt Bens. Zijn opvatting strookt met hetgeen fokkerijdeskundigen zeggen over het genetisch groeipotentieel dat lang niet voldoende benut wordt. Ook wordt in de markt de hygienespecialist als een belangrijke erfbetreder gezien.
'Tussen de oren'
Arjan Wermink, hygiënespecialist bij Schippers, zegt hierover: „Wat Paul Bens zegt spreek me echt aan. Ik heb zijn bericht net getweet. Transporten van varkens zorgen zowel voor onrust als voor ziektekiemen. Met Hycare zijn we met zijn ideeen eigenlijk al bezig. Daarin richten we ons erop de varkens van eenzelfde leeftijdsgroep zoveel mogelijk bijeen te houden. Bij dat laatste speelt ook het wisselen van schoeisel en kleding binnen het Hycare-concpet een rol. Maar laten we helder zijn: in Nederland is het ondoenlijk om op een vleesvarkensbedrijf met 5.000 varkens all-in all-out toe te passen.” Wat Arjan Wermink ook van belang vindt op het gebied van hygiëne is een stukje coaching en training. Het nemen van hygiene-maatregelen in de varkenshouderij moet echt 'tussen de oren' komen te zitten.