Kleine verbetering biggenuitval in 2017
De stuurgroep Bigvitaliteit heeft als doel de verbetering van de bigvitaliteit en daarmee verlaging van de biggenuitval in Nederland. Woordvoerder Frederieke Schouten van Varkens in Nood is niet onder de indruk van die daling van slechts 0,3 procent. Volgens haar is de geringe verbetering toe te schrijven aan het feit dat er nog steeds geselecteerd wordt op grote tomen. Daardoor zouden volgens haar met name jonge biggen minder overlevingskansen hebben.
Focusgroep Bigvitaliteit
Het plan om de bigvitaliteit te verbeteren is vastgelegd in het Plan van Aanpak ‘Verlaging biggenuitval’. Een van de acties dit jaar was de introductie van de checklist bigvitaliteit. Daarmee kunnen erfbetreders samen met de varkenshouder en deskundigen aan de slag om de bigoverleving in de kraamstal te verbeteren. De eerste ervaringen hiermee zijn positief. In 2018 staat het verder uitdragen en in de praktijk implementeren van de checklist centraal. De erfbetreders zijn betrokken via de Focusgroep Bigvitaliteit die begin 2018 is geïnstalleerd. Deze groep denkt mee met het formuleren en oplossen van knelpunten in de praktijk en het uitrollen van kennis naar de zeugenhouders.
Onderzoekagenda Varkenshouderij
Het onderzoeksproject bigvitaliteit is onderdeel van de brede Onderzoekagenda Varkenshouderij die door de POV samen met ketenpartners is opgesteld en wordt gefinancierd. Voor Frederieke Schouten gaat het allemaal een beetje te langzaam: „Bedenk dat de toenmalige staatssecretaris in 2008 al gezegd heeft dat dit cijfer terug moet naar circa 10,8 procent sterfte. Als het in dit tempo doorgaat, gaat dit nog jaren duren. Elke stap die je vooruit doet met de vitaliteit van biggen wordt door selectie op grotere tomen direct weer achterhaald.” De woordvoerder wijst er ook op dat dit cijfer - volgens haar gebaseerd op de gegevens van Agrovision - niet alle Nederlandse bedrijven betreft. „Dit maakt een vergelijking van jaar tot mogelijk, maar er zijn ook bedrijven waar het sterftecijfer bedroevend hoog is. Ik vraag me wel eens af in hoeverre de POV er werk van kan maken om daaraan extra aandacht aan te besteden.”
Verdere stijging
Ze vervolgt: „Als Varkens in Nood waarderen we het dat er stappen genomen zijn om ook veterinairen op de bedrijven te betrekken bij het Plan van Aanpak ‘Verlaging biggenuitval’. Aanvankelijk was dit niet de bedoeling. De verbetering is met 0,3 procent natuurlijk maar minimaal, maar laten we wel blij zijn dat het uitvalspercentage in elk geval niet verder gestegen is.”