Varkenssector verlaagt broeikasemissies met 46 procent in 30 jaar
Hoe is het concreet gesteld met de broeikasgasemissies in de varkenshouderij? Nemen deze toe, blijven ze gelijk of nemen ze juist af? En hoeveel? Om antwoord te krijgen op deze vragen voerde Wageningen Livestock Research (WLR) in samenwerking met Blonk, een levenscyclusanalyse (LCA) uit. In deze LCA werden de broeikasgasemissies tussen 1990 en 2020 berekend van de varkenshouderijketen, vanaf de opfok van de zeugen tot en met het vleesvarkensbedrijf. WLR en Blonk deden dit onderzoek in het kader van het project Vitale Varkenshouderij, gefinancierd door de Topsector Agri & Food en de Coalitie Vitale Varkenshouderij.
Data verzamelen
Voor deze analyse verzamelde WLR en Blonk tal van data over de verschillende jaren. Data over voer ging bijvoorbeeld over samenstellingen, herkomst, gehaltes en teelt. De data over productiekenmerken betrof onder meer de voederconversie, gewicht en energieverbruik op het bedrijf. Vervolgens is in de analyse gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen (carbon footprint), uitgedrukt in CO2-eq per kilogram levend gewicht (CO2-eq/kg LW).
Voerproductie
Uit de analyse blijkt dat de belangrijkste bijdrage aan de totale emissies kwam voor alle jaren uit voerproductie (dus teelt, processing, transport, verandering landgebruik) en methaanemissies uit de mestopslag voor zowel biggen als vleesvarkens. Zo blijkt uit het data-onderzoek dat een big in 2020 een 56 procent lagere uitstoot van CO2-eq/kg LW heeft ten opzichte van 1990. Vleesvarkens, inclusief opfok biggen, realiseerden een 46 procent lagere uitstoot van CO2-eq/kg LW ten opzichte van dertig jaar geleden. Deze verlaging werd vooral gerealiseerd door een betere voerbenutting en een lagere organische stof excretie. Dit zorgde voor lagere emissies van voerproductie en methaanemissies uit de stal. Daarnaast namen ook de emissies per kilogram voer in 2020 ten opzichte van 1990 af. Dit door onder andere hogere hectare-opbrengsten, ander voersamenstelling en een hoger gebruik van bij- en restproducten uit de foodsector.
Onzekerheid
In de bestudering van de beschikbare data zijn verschillende gevoeligheidsanalyses uitgevoerd. Dit om de onzekerheid van bepaalde input data te analyseren. Deze analyses toonden dat de verlaagde uitstoot van CO2-eq/kg LW van vleesvarkens in 2020 ten opzichte van 1990 een range had van tussen de 33 procent en 52 procent. Biggen hebben in 2020 een 56 procent lagere uitstoot van CO2-eq/kg LW ten opzichte van 1990. Deze verlaging komt doordat zeugen meer biggen kunnen grootbrengen, een betere voerbenutting en een lagere OS-excretie.
Vervolg
Het LCA onderzoek toont aan dat de meeste reductie voor biggen en vleesvarkens te halen is in voerproductie, voederconversie, en methaanemissies uit mestopslag. Als volgende stap zullen verschillende reductiestrategieën worden doorgerekend om inzicht te krijgen hoe een verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij is te realiseren.