Schouten gaat supermarktmacht aanpakken
De minister zal in die brief een stip op de horizon zetten en de kaders aangeven waarbinnen de sector zich in de komende vijftien, twintig jaar kan bewegen. Hiermee wil ze de boeren die toekomstplannen maken en willen investeren, meer zekerheid bieden.
Innovatie
Op de radio wilde ze niet in detail ingaan op die kaders. „Daarvoor moet u die brief afwachten”, zei ze. Een tip van de sluier lichtte ze wel op. De Nederlandse landbouw zal in balans moeten zijn met de natuur en rekening moeten houden met maatschappelijke problemen als milieu en het tegengaan van klimaatverandering. Daarnaast is innovatie een sterk punt van de Nederlandse veehouderij.
Kockelmann wilde weten of dat bijvoorbeeld betekent dat er minder bulkveehouderij zal zijn in Nederland. Maar Schouten ontweek de vraag. „Je moet niet kijken naar de aantallen dieren maar hoe je het inricht”, vond ze.
Verdienmodel
De minister realiseert zich dat de extra investeringen in duurzaamheid ook betaald moeten worden. Zij ziet voor boeren een verdienmodel waarin duurzame boeren meer subsidie ontvangen. „Dat is ook onze inzet voor het toekomstige GLB”, vertelde ze. „Nederland wil dat die toeslagen meer gericht worden op het voldoen aan maatschappelijke doelen.”
Daarnaast wil ze boeren weerbaarder maken in de keten, onder andere door het instellen van een meldpunt voor machtsmisbruik. „U gaat dus de marktmacht in de supermarkt aanpakken?” vroeg Kockelmann. Schouten antwoordde met een gedecideerd „Ja.”