Europese ministers willen hoger GLB-budget
„We kunnen niet meer vragen van onze boeren als de EU de subsidies drastisch inkort”, stelde de Hongaarse minister Sandor Fazekas in aanloop naar de landbouwtop. Hij kondigde aan dat Hongarije met tien andere Oost-Europese landen zal samenwerken om de bezuinigingen te bevechten. „Wij kunnen dit voorstel niet accepteren; zeker niet als het voorstel tot hogere lasten voor onze boeren leidt.”
Verkeerd signaal
Duitsland denkt er ook zo over. „Als boeren meer moeten doen om de uitdagingen van klimaat, milieu, dierenwelzijn en ontvolking van plattelandsgebieden het hoofd te bieden, hebben we een goed gevuld GLB-budget nodig”, stelde de Duitse minister Julia Kloeckner bij aanvang van de vergadering. „Het is moeilijk voor te stellen hoe onze boeren meer en meer uitdagingen het hoofd moeten bieden met minder geld.”
De Ierse landbouwminister Michael Creed was kort. „Een kleiner budget betekent kleinere ambities.” Dat is volgens hem een verkeerd signaal naar jonge boeren, en niet consistent met de doelstellingen die Hogan in het GLB-voorstel uiteenzet.
Slecht nieuws voor Schouten
De teneur was daarmee gezet. Veel ministers zijn voorstander van een minstens gelijkblijvend GLB-budget, terwijl dat in de voorstellen van de Commissie met 5 tot 15 procent (afhankelijk van hoe je het berekent) omlaaggaat. Slecht nieuws voor minister Schouten. De Nederlandse regering wil in een volgende periode niet meer afdragen aan de EU dan nu, en vindt dat nieuwe EU-taken uit het landbouwbudget moeten worden gefinancierd.
Onderwerp leeft
Op zich gaan de landbouwministers niet over de omvang van het GLB-budget; dat wordt bepaald door de leiders van de lidstaten in het Meerjarig Financieel Kader (MFK). Dat het desondanks onderwerp van gesprek was in de raad van landbouwminsters, toont aan hoezeer het onderwerp daar leeft. Commissaris Hogan gaf aan dat hij, hoewel hij niet over de hoogte van het budget gaat, zeker voorstander is van een goed gefinancierd landbouwbeleid. In totaal hebben 22 van de 27 EU-landen (zonder Groot-Brittannië) hun steun uitgesproken voor een hoger budget, stelde de commissaris. „En als de lidstaten meer geld aan landbouw willen toewijzen, zal ik dat zeker niet tegenhouden”, zei hij.