Column: Hoe nu verder met de varkensprijs
De varkensprijs is nog geen gelopen race. De ene dag is het geluid: voorlopig onveranderd. De andere dag: als we maar niet nog een keer gaan dalen en de meest optimistisch zegt: eind september gaat de prijs weer omhoog.
Wat nog belangrijker is, is dat de vraag naar varkens goed is, maar dat rijmt niet met Vion's klaagzang
De Nederlandse varkensprijs was afgelopen week onveranderd op een kleine correctie na van Compaxo, omdat deze te ver was gedaald. Het aanbod is zeker niet groot; 287.000 varkens in week 36. Dat is 2000 stuks minder dan een week eerder en het slachtgewicht zakte hard met 0,4 kilogram. Wat nog belangrijker is, is dat de vraag naar varkens goed is, maar dat rijmt niet met Vion's klaagzang over een slechte vleesverkoop. De prijzen van de verschillende onderdelen zijn namelijk nagenoeg onveranderd gebleven.
Het is Duitsland dat het spannend maakt. De grote slachterijen wensen een lagere varkensprijs, omdat - en je leest het goed - Nederland de prijs voor hen te ver heeft laten vallen om te kunnen concurreren. Dus de varkensprijs moet naar beneden. Helaas voor de slachterijen bepalen zij niet alleen de varkensprijs, maar daar doet de ISN stevig mee. Deze zal woensdag steevast zeggen: Het aanbod is laag en de vleesvarkenshouders hebben deze prijs hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Wat mij verontrust. is het feit dat afgelopen woensdag de prijs onveranderd is gebleven, maar de onderliggende notering onveranderd tot min 5 centen was.
Teleporc is wat positiever. Dinsdag was het aanbod groot en de varkenshouders hadden gerekend op een hogere notering, dus werden veel partijen niet verkocht. Vrijdag waren er slechts vier partijen en deze werden allemaal vlot verkocht voor gemiddeld 2,33 euro en dat is 1 cent meer dan dinsdag. Helaas is 2,33 euro slechts 3 centen boven de notering waar 9 centen hierboven vrij normaal is. De verwachting voor woensdag is op dit moment onveranderd; al ben ik er niet helemaal gerust op.
In Europa zijn de veranderingen niet groot. België en Frankrijk noteren onveranderd. Spanje en Denemarken leveren 2 centen in en Italië pakt er 1 cent in de plus bij. Dat Spanje en Denemarken hun prijs verlagen, heeft te maken met het feit dat ze meer vlees moeten afzetten binnen Europa, omdat het verre Oosten minder vlees vraagt en tegen een lagere prijs.
Kort samengevat, de Boerenvarkensprijs blijft ook komende week onveranderd op 2,49 euro staan en de verwachtingen is dat dit nog een aantal weken zo blijft. Het lijkt er wat op dat door het verminderde aanbod van varkens we in oktober toch weer een ietsje kunnen gaan stijgen.
Een opverende vleesvarkensmarkt kan wel eens direct gaan zorgen voor een betere biggenprijs
Nu de vleesvarkensprijs tot rust is gekomen, heeft dit direct invloed op de biggenprijs. Waar de laatste weken nog een klein aantal biggen over waren, zijn deze nu in veel gevallen direct geplaatst. Er zijn blijkbaar toch nog steeds varkenshouders die wachten op de laagste biggenprijs en dan pas gaan opleggen. Dit verklaart dan ook dat het kleine overschot gelijk weg is. In Duitsland is de biggenprijs al weken onveranderd op 80 euro. In Spanje daar daalde de biggenprijs met 1 euro naar 51 euro. In Nederland daar blijft de Boerenbiggenprijs naar weken van daling voor het eerst onveranderd op 68 euro staan. De verwachting is dat dit even zo zal blijven. maar een opverende vleesvarkensmarkt kan wel eens direct gaan zorgen voor een betere biggenprijs