Bouwadviseur baant weg door wetten en regels
Beleid en regelgeving
08:30 uur. Er werken 26 mensen bij Geling Advies in het Brabantse De Rips. „De boeren in dit gebied hebben het niet gemakkelijk”, vindt Jack Rooseboom die boeren van milieuadvies voorziet bij de te bouwen stallen. „Want we hebben behalve met de Brabantse óók te maken met het Gelderse en Limburgse beleid en de wet- en regelgeving.”
Na een eerste gesprek met de varkensboer maakt Rooseboom berekeningen voor het Besluit huisvesting, de Natuurbeschermingswet en de Wet geurhinder veehouderij. Hij bekijkt de ligging van het bedrijf en inventariseert wat er moet gebeuren om de uitbreiding te realiseren. Daarna bepaalt Rooseboom in overleg met de klant welke emissiebeperkende technieken ze inzetten. Als na het zetten van de puntjes op de i de boer de conceptaanvraag goedkeurt, dient hij de aanvraag in.
„Niet altijd voeren we vooroverleg met de gemeente over een bedrijfsuitbreiding. Als de uitbreiding past, de aanvraag en de geurbelasting voldoen aan de norm en ook de Natuurbeschermingswet niet wordt overtreden, vraag ik de klant een machtiging om het definitieve plan in te dienen.” Dat ligt dan maximaal 26 weken bij de gemeente.
Alsnog legaliseren
10:00 uur. Vaak ook worden de 26 weken niet gehaald. In bijvoorbeeld St. Anthonis groeit de stapel aanvragen gestaag. „Omdat de capaciteit ontbreekt in de bijna grootste agrarische gemeente van het land”, zegt Rooseboom. Een dwangsom opleggen is mogelijk, maar daarmee stem je een gemeente natuurlijk niet gunstig, vindt de adviseur. „Dat doen we dus liever niet.”
Collega Geert vraagt de ervaren Jack Rooseboom om advies. Er is een stal gebouwd op een locatie 2 meter verder dan getekend. Wat nu? „Dan moet er dus een nieuwe geurberekening worden gemaakt”, luidt het antwoord. Ook heeft de varkenshouder voor een andere dan de vergunde luchtwasser gekozen. „Dat moeten we dan alsnog proberen te legaliseren”, zegt Rooseboom.
Een nieuw beplantingsplan moet ook worden gemaakt, want in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied is het bouwblok vergroot. Omdat ook een put onder de stal voor de nieuwe luchtwasser nog niet is meegenomen in het plan, moet er nog een gewijzigde bouwaanvraag worden ingediend. Roosebooms collega kan even vooruit. Dan volgt een vraag over het rapport van de Gezondheidsraad dat is uitgesteld tot december.
Brandvertragende scheidingen
12:00 uur. Bij Hugo Bens in het Brabantse Haps is een begin gemaakt met de bouw van een stal. De etagestal waarvan de spanten staan en het dak er vandaag en morgen op komt, biedt volgens de eigenaar vergunningtechnisch plaats aan 39.000 kippen. Pluimveehouder Bens vertelt: „De brandweer was hier intussen op bezoek geweest. Op diverse plekken moet ik brandvertragende scheidingen zetten om de leghennen in drie verschillende stallen (voor de brandweer ‘compartimenten’) te behoeden voor een vuurzee.”
Bens is verder bezig met het drogen van de mest in een droogtunnel. Dit bevalt hem prima. De stikstofhoudende mest gaat uiteindelijk als champost naar champignontelers. De tunnel reduceert de fijnstofemissie met 55 procent. Wat beteft de ammoniakemissie, vraagt de pluimveehouder zich af of hij nog wel een grote ‘blaasunit’ nodig heeft in zijn nieuwe stal. „Dat is behoorlijk zinloos, omdat ik dagelijks alle mest uit de stal verwijder. Ammoniak krijgt dan al bijna geen kans en een warmtewisselaar vreet stroom.”
Rooseboom maakt foto’s en vraagt naar de voortgang van de bouw, maar Bens ‘heeft alles onder controle’.
Maatafwijkingen corrigeren
14:00 uur. De etagestal van Erik Kroef voor 3.000 vleesvarkens in het Gelderse Bemmel is bijna klaar. In Park Lingezegen was eigenlijk geen plek meer voor intensieve veehouderij. „Maar omdat wij de aanvraag al hadden ingediend, hebben ze toch moeten nadenken over uitbreidingsmogelijkheden voor de varkenshouder die juist hierheen is verhuisd vanwege de mogelijkheden die hij in Brabant niet meer had.” Omdat de MER-beoordeling destijds al akkoord was bevonden door het college, mocht Kroef bouwen.
De adviseur meet de afwijkingen ten opzichte van de tekening. De luchtwasser zou volgens de bouwcontroleur van de gemeente niet zitten waar dat volgens tekening zou moeten. Het scheelt ongeveer 10 meter. Ook tussen stal en luchtwasser is een maatafwijking. De biologische combi luchtwasser reduceert meer dan de vergunde wasser. Verder meldt de varkenshouder dat op last van de brandweer een brandwand is gezet die de nieuwe stal en de luchtwasser in twee helften verdeelt. De bouw verloopt prima en over drie weken neemt Kroef de stal in gebruik. De adviseur stopt tekening en map in de tas en werkt de aanvraag vanmiddag verder uit.
Naam: Jack Rooseboom
Functie: Agrarisch adviseur
Werkgever: Geling Advies
Datum: 19 september 2012