Malsheid bereid vlees nieuw selectiecriterium bij PIC
Malsheid is een belangrijk kwaliteitskenmerk van varkensvlees en een van de redenen voor herhaalaankopen door consumenten. Tot nu toe gebeurde de verbetering van de vleeskwaliteit vooral indirect, onder andere door selectie op pH. Vanaf deze zomer neemt PIC dit kenmerk door middel van directe selectie op in het PIC Genetic Improvement Program.
Bereid vlees
Daarvoor heeft PIC de zogenoemde Warner/Bratzler-afschuifkrachtmeting geïntegreerd in het genetisch programma. Daarmee valt de malsheid van bereid vlees nauwkeurig te bepalen. Daarnaast bepaalt PIC ook de gewichten van de verschillende onderdelen van het karkas en neemt deze mee in de indexen. Dit is veel secuurder dan alleen het meten van spek- en spierdikte zoals tot nu toe gebeurt. De fokkerijorganisatie zorgt hierdoor voor een genetische verbetering op het gebied van vleeskwaliteit.
Indicatoren
PIC heeft een lange traditie in het verbeteren van de vleeskwaliteit en heeft daarmee meerdere malen de toon gezet in de mondiale varkensfokkerij. „Al sinds de jaren 90 wordt geselecteerd op pH omdat dat een belangrijke indicator is voor de vleeskwaliteit en eetbeleving van de consument”, vertelt Paul van der Meijden, algemeen directeur van PIC-NL. „Dat is in de loop van de jaren uitgebreid en verbeterd met onder andere het GNX-bred-programma, selectie op intramusculair vet via ultrasound, de zogenoemde melkzuuranalyse en mogelijkheden die nieuwe technieken als Relation Based Genomics brachten.”