Geen SDE+ subsidie voor biogasproject op Chemelot-terrein
Weer een mestverwerkingsinitiatief gefrustreerd
De subsidie werd in 2017 aangevraagd door OCI Nitrogen en Re-N Technology. Woordvoerster Moniek van de Wiel van OCI Nitrogen zegt over het afketsen van de aanvraag voor de Stimulering Duurzame Energie regeling (SDE+) voor dit project: „Wij realiseren ons dat er economische risico’s zijn aan een biogasinstallatie op deze schaal. Een dergelijk project is niet eerder gerealiseerd in Nederland. Daarnaast is ook de synergie met een chemische productiebedrijf nieuw. Juist om een dergelijk vernieuwend en grootschalig project tot stand te brengen is SDE+ toekenning nodig.”
CO2-footprint
Het project Zitta®Biogas Chemelot, zoals het officieel heet, wordt door alle betrokken partijen en stakeholders als een zeer goed project gezien; zowel voor de agrarische sector om het mestoverschot op circulaire wijze te verwerken, als voor de industrie om haar CO2-footprint te verminderen. Voor de provincie Limburg en voor Chemelot zou deze biogasinstallatie ook absoluut een waardevolle aanwinst zijn in het realiseren van de visie op duurzaamheid en circulariteit.
Lijst van projecten
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft geen redenen op waarom geen SDE+ subsidie gegeven wordt voor dit complexe en grootschalige project. Een RVO-woordvoerder zegt: „Wij publiceren uitsluitend een lijst van projecten waaraan wel subsidie is toegekend. In dit geval is dit niet gebeurd en de redenen daartoe publiceren we niet. Dat heeft ook te maken met concurrentieposities dit soort projecten.”
Voor woordvoerster Van de Wiel van OCI Nitrogen is het waarom wel degelijk duidelijk: „De biogasinstallatie zoals wij die voor ogen hebben is grootschalig, vernieuwend en geïntegreerd met bestaande fabrieken. Een dergelijk vernieuwend project brengt financiële risico’s met zich mee. Dat is de reden waarom wij een SDE+ subsidie nodig hebben. De betrokken partijen hebben een voorstel gedaan om het project te financieren. RVO heeft hierin echter onvoldoende vertrouwen. Wij zijn daarover zeer teleurgesteld."
Volledige recycling
Het is de bedoeling dat de installatie mest gaat verwerken tot biogas, gedroogde mestkorrels en zuiver water. Door de schaalgrootte en de integrale aanpak is de installatie een duurzame oplossing voor het mestprobleem in Limburg en daarbuiten. Dat biedt mogelijkheden voor veehouders, kunstmestindustrie en milieu. Varkensmest wordt er zo vers mogelijk verwerkt waardoor de milieubelasting - door uitstoot van methaan en ammoniak in de omgeving van boerenbedrijven - geminimaliseerd wordt. De biogasproductie wordt daardoor juist gemaximaliseerd.
Restwarmte
Het biogas wordt ingezet voor de kunstmestproductie van OCI Nitrogen. Reststromen worden met behulp van restwarmte verwerkt tot organische mestkorrels. Daarmee worden alle nutriënten uit de mest in geconcentreerde vorm beschikbaar gemaakt voor de landbouw. Zo wordt er 4,5 miljoen kilo fosfaat als droge meststof geëxporteerd naar landen die om fosfaat verlegen zitten. Tevens wordt ongeveer 2 miljoen kilo stikstof gevangen en opgewerkt tot geconcentreerde vloeibare kunstmest. De biogasinstallatie zou ongeveer 700.000 ton mest verwerken waarmee 40 miljoen kubieke meter biogas kan worden geproduceerd. Dit staat gelijk aan het aardgasverbruik van 25.000 huishoudens waarmee OCI Nitrogen haar CO2-footprint verlaagt. Althans, dat zijn de plannen.