Europese dierenartsen willen camera’s in slachterijen
Vorige week werd de roodvleesindustrie nog ernstig in verlegenheid gebracht door een RTL-uitzending over misstanden in Nederlandse slachterijen. De slachtwereld werd daarop bijna geteisterd door dierenrechtenorganisates en individuen. De verplichting om camera’s in slachterijen op te hangen kan misstanden verminderen, maar ook uitsluiten dat de slachterijen te pas en te onpas onterecht door dierenrechtenorganisaties of een menigte van emotionele veganisten worden belaagd. Er is immers videobewijs dat alles goed geregeld en wettelijk is.
Dat vindt de FVE ook. Het kan volgens de federatie een aantal voordelen bieden voor werkgevers, werknemers, de burgers maar zeker voor het verbeteren van dierenwelzijn. Het kan echter nooit een vervanging zijn voor voortdurende, fysieke inspecties ter plaatse door officiële dierenartsen, aldus de FVE. Overigens is het niet de bedoeling om de videobeelden voor het publiek ter beschikking te stellen, maar wel voor de controlerende instanties.
Inspectie door dierenartsen
De federatie stelt daarnaast ook dat de uiteindelijke resultaten van veterinaire inspecties grotendeels afhankelijk zijn van de capaciteit, autoriteit en de ondersteuning van de veterinaire diensten. De FVE heeft echter regelmatig haar bezorgdheid geuit met betrekking tot de voortdurende trend om het aantal uitgevoerde controles van officiële dierenartsen te verminderen. Ze staat kritisch tegenover het delegeren van inspectietaken - die eigenlijk door een onafhankelijke officiële dierenarts moeten worden uitgevoerd - naar het personeel van het slachthuis. Het risico dat de gezondheid en het welzijn van dieren in gevaar worden gebracht, is volgens de Europese dierenartsen te groot. Tevens kan het de consumentenbescherming in heel Europa ondermijnen.
Wezens met gevoel
In haar pleidooi dringt de FVE aan op een hoog niveau van bewustwording, training en betrokkenheid van iedereen die met levende dieren omgaat; van transport tot slacht. In elk stadium van het proces moeten dieren worden behandeld en herkend als wezens met gevoel, in staat om angst te ervaren, pijn te voelen en te lijden. Dieren mogen nooit als objecten zonder gevoel worden behandeld.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: Federation of Veterinarians of Europe