Het kan alle kanten op met de varkensprijs
Rust op de varkensmarkt is op dit moment het meest gewenst. Maar of deze er komt, is nog even de vraag. De Duitse ISN verlaagde afgelopen woensdag zijn notering met 5 centen. De onder liggende notering bleef echter onveranderd. De vraag naar varkens in Duitsland loopt nog niet echt en de oorzaak moet gezocht worden in het feit dat Duitse slachterijen nog steeds niet kunnen concurreren met onder meer Nederland.
Hopelijk houden de slachterijen de prijs onveranderd, zodat de markt wat in balans komt
In Nederland was de prijs afgelopen week onveranderd. Het aanbod aan varkens loopt nu wekelijks terug met 1500 dieren. De verwachting is - hoor meerdere varkenshouders zeggen: ‘Ik ben even door mijn varkens heen’ – dat het aanbod nog verder gaat dalen en bovendien worden de varkens ook redelijk vlot opgenomen. Dus je zou zo zeggen: onveranderd volgende week maar weer.
Wat er gaat gebeuren? Zoals gezegd Duitsland verlaagde maar stond hoog ten opzichte van Nederland. De beurs verlaagde met 2 centen, maar staat ten opzichte van de prijs bij de Nederlandse slachterijen aan de hoge kant. Wat gaan de slachterijen volgende week doen? De laatste maanden hebben ze, zo gauw er weer een kansje was, de prijzen gewoon verlaagd. Hopelijk doen dit ze komende week niet, zodat de markt wat in balans komt en op deze manier verdere dalingen worden voorkomen. Het is afwachten. De Boerenvarkensprijs ziet dat stabiel blijven even het belangrijkste is en laat zijn prijs deze week dan ook staan.
Even terug naar Duitsland. Woensdag was het dus min 5 centen en we weten dat een maal verlagen vaak gevolgd wordt door een tweede verlaging. De onderliggende notering bleef onveranderd en dat biedt wat houvast voor stabilisatie, maar Teleporc wil niks. Vrijdag werd er van de aangeboden varkens niks verkocht voor de vraagprijs van 2,25 euro. Op de marktplaats van Teleporc gaat de handel wat beter en zijn er deze week acht koppels verkocht, maar de prijs ging van 2,26 euro terug naar 2,22 euro. Deze prijs is onder de betalingsprijs van de slachterijen en dan moet je ook weer het ergste vrezen dat de varkensprijs nogmaals gaat dalen. Wat het gaat worden is moeilijk te zeggen. Onveranderd wordt wel vaak gezegd, maar velen hebben hier dan ook weer belang bij. Dus afwachten.
In België, die vaak de Duitse varkensprijs volgt, bleef de prijs nu onveranderd. Frankrijk en Denemarken daalden met ieder 2 centen en dit gebeurd in Spanje ook. Alleen Italië onttrok zich aan de malaise en kon zijn prijs nog met 2 centen verhogen. Even wat cijfers. Nederland slachtte 286.300 varkens en Duitsland had 724.000 dieren aan de haak. Hiervan kwamen 16.600 varkens uit Nederland.
De verwachting is dat de komende week de biggenprijzen weinig veranderen
De biggenmarkt komt tot rust. Vraag en aanbod is in evenwicht. Weliswaar ging de Duitse prijs door de daling van de varkensprijs met 2,50 euro naar 77,50 euro, maar in Spanje bleef de biggenprijs op een onveranderd van 51 euro staan. De exportcijfers van biggen, die naar Spanje gaan, stijgen weer zoals al wel werd verwacht. Na een aantal weken van krap 30.000 biggen gaan we nu weer richting 35.000 biggen. Duitsland blijft nu stabiel op 52.000 biggen; waar er trouwens deze zomer ook soms 60.000 biggen per week naar toe gingen. De verwachting is dat de komende week de biggenprijzen weinig veranderen, tenminste als er geen gekke dingen op de varkensmarkt gebeuren. De Boerenbiggenprijs blijft deze week dan ook gemakkelijk op onveranderd van 68 euro staan.
De overheid ziet dat de ‘gewone’ burger de eerste levensbehoefte, het eten, niet meer kan betalen
Verstand komt met de jaren wordt er gezegd, maar in de politiek blijkt het ook zo te werken. Frankrijk, die toch een voorloper op verduurzaming was, gaat weer wat terug tot back-to-basic. Het verstand begint daar weer te werken, omdat daar de overheid ziet dat de ‘gewone’ burger de eerste levensbehoefte, het eten, niet meer kan betalen. Elke extra eis leidt tot kostprijsverhoging en daarmee stijgt de prijs en verdwijnt er ook veel productie naar landen verder weg. Dit willen ze nu een halt toe roepen.
In Duitsland hebben ze dit nog niet door. Als we de cijfers mogen geloven, is de productie van varkensvlees al drastisch gekelderd, maar door de verdergaande eisen zal het nog veel verder gaan dalen. Of hier het verstand snel terug gaat komen, is even de vraag. De vergunningverlening voor nieuwbouw/verbouw ligt in Nederland nagenoeg stil. Misschien moeten we daar wel even blij mee zijn zodat kostprijsverhogende maatregelen even achterwege blijven. Waarschijnlijk gaat straks na de verkiezingen ook hier weer het gezonde verstand regeren en gaat men ook kostprijsverhogende maatregelen ook hier achterwege laten.