Belgen willen 100% Belgisch biovarkensvlees
Colruyt Group zet al langer in op zo veel mogelijk lokale Belgische productie. Voor biovarkensvlees is het binnenlandse aanbod veel te klein en dat komt nu grotendeels uit het buitenland. Dit probleem werd aangekaart met het vleesverwerkend bedrijf Delavi en met Hapro, een bedrijf dat zelf varkens fokt maar ook nauwe samenwerkingen opzet met varkenshouders. Samen besloten ze om werk te maken van eigen productie en verwerking van biovarkensvlees.
Zelf investeren
De opzet past volgens Colruyt perfect bij de visie van het bedrijf: zoeken naar nieuwigheden in de markt, daar kennis rond opbouwen en die dan delen met andere varkenshouders om samen stappen vooruit te zetten. Hapro heeft in zijn netwerk van varkensbedrijven naar varkenshouders gezocht die de omschakeling naar bio willen maken. Dat bleek niet zo eenvoudig, want voor vele is dat een te grote stap met zware investeringen en niet elk bedrijf is geschikt voor biologische productie. Er moet voldoende mestafzet naar biogrond en een buitenloop voor de varkens zijn. Hapro heeft daarom zelf de stap gezet om te investeren in de biologische varkensproductie onder de naam BioVar.be.
Perfecte stalconcept
De zoektocht naar het beste stalconcept voor de varkens was niet eenvoudig. Het gekozen concept voldoet aan alle eisen van de biologische wetgeving, maar gaat op heel wat vlakken ook een stuk verder. Zo blijven de biggen na het spenen nog enkele weken in de vertrouwde omgeving van de kraamopfokhokken, is er tot zeven keer meer natuurlijke lichtinval dan wettelijk verplicht, krijgen alle zeugen een naam, is er dagelijks sociaal contact voorzien tussen verzorgers en dieren en is het bedrijf volledig grondgebonden.
50 varkens per week
De slachtrijpe varkens worden afgenomen door Delavi. Een afgescheiden slachtlijn voor de biovarkens is niet nodig; wel moeten de biovarkens ’s ochtends geslacht worden voordat de gangbare productie wordt opgestart. In de beginfase zullen er 40 tot 50 varkens per week geslacht worden, maar het is de bedoeling dat dit aantal stijgt. Alle partijen benadrukken dat de hele keten vraaggestuurd zal werken. Dat moet helpen om een correcte prijs te verkrijgen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Colruyt