Slacht Duitse varkens blijft dalen, import vleesvarkens stijgt ruim 23 procent
In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft de neerwaartse trend van steeds minder varkensslachtingen in Duitsland zich voortgezet. Volgens (voorlopige) cijfers van Destatis, waar ISN naar verwijst, hebben de Duitse slachterijen van januari tot en met juli 2023 25,1 miljoen varkens geslacht. Dit zijn er 8,9 procent minder dieren dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen kwamen 27,6 miljoen varkens aan de slachthaak. Ook de totale hoeveelheid varkensvlees blijft dalen. In de eerste zeven maanden van dit jaar werd 2,4 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. Dit is 234.702 ton (-9,0 procent) minder dan in dezelfde periode van 2022.
Meer import
Van deze 25,1 miljoen varkens waren er 24,2 miljoen afkomstig van Duitse bedrijven. Bijna 900.000 hadden een buitenlandse herkomst. In de eerste zeven maanden van 2022 waren 26,8 miljoen varkens van Duitse komaf. Dit is een daling van 9,7 procent. De bijna 900.000 geslachte varkens, van buitenlandse herkomst, vertegenwoordigen een stijging van 23,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden bijna 700.000 varkens van buitenlandse herkomst geslacht. Het aandeel van varkens van buitenlandse herkomst in het totale aantal geslachte varkens bedroeg daarmee 3,4 procent tegen 2,5 procent in dezelfde periode vorig jaar.
Hoge dierenwelzijnseisen
De belangrijkste oorzaak van de terugloop in de varkensproductie is de sterke daling van het aantal gehouden varkens op de Duitse boerderijen in de afgelopen twee jaar. De hogere opbrengstprijzen kunnen de golf aan stoppers niet tegenhouden. Boeren besluiten te stoppen met hun varkenstak voornamelijk als gevolg van het aanhoudende gebrek aan zekerheid en slechte vooruitzichten en de hoge investeringen die ze binnen afzienbare tijd moeten doen om aan de hoge dierenwelzijnseisen te kunnen voldoen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands