‘Tweede Kans Varken’ naar finale Het Beste Idee van Varkensland
De vijf studenten, Isabelle van de Ven (HAS green academy), Loes van Acht (HAS green academy), Giel Derks (Yuverta Horst), Wout van de Wouw (Yuverta Boxtel) en Servaes van Gompel (HAS green academy) bedachten gezamenlijk het concept ‘Tweede Kans Varken’. Met hun idee heeft het vijftal een wildcard bemachtigd voor de finale van Het Beste Idee van Varkensland 2023.
Niet transportwaardig
Het winnende concept, genaamd ‘Tweede Kans Varken’, biedt een oplossing voor niet-transportwaardige varkens met licht verwondingen of kleine afwijking, zoals een abces. Deze dieren kunnen nog steeds geschikt zijn voor de slacht, maar voldoen niet aan de regelgeving voor transport. Nu worden die varkens afgekeurd en mogen niet verwerkt worden voor consumptie. Voor deze kwalitatief hoogwaardige dieren bedachten de vijf studenten als oplossing om het slachtproces bij de varkenshouder te laten plaatsvinden, waardoor voedselverspilling wordt voorkomen en het transport geen extra lijden veroorzaakt. Omdat het aantal afgekeurde varkens op deze manier vermindert, noemt het winnende studententeam hun idee het ‘Tweede Kans Varken’.
Westfort
De studenten hebben besloten dat het ‘Tweede Kans Varken’-team de wildcard verdient voor de finale. Het vijftal heeft de Wildcard in ontvangst genomen van dagvoorzitter en Aeres-docent Marrit van Engen tijdens een studentenchallenge op 27 september bij Westfort in IJsselstein.
Finale
De studenten presenteren hun idee tijdens de finale op 16 november 2023. In de komende periode werken de studenten het idee verder uit en worden ze getraind tijdens een masterclass bij Topigs en een pitchtraining bij ZLTO. Zo worden ze klaargestoomd om als volwaardige zesde finalist deel te nemen aan deze innovatiewedstrijd.
Presentatie
Tijdens een studentenchallenge op 27 september, gehouden bij vleesverwerkingsbedrijf Westfort in IJsselstein, presenteerden studenten van de HAS green academy, Van Hall Larenstein, Aeres Barneveld en Yuverta hun innovatieve ideeën om de varkenshouderij te verbeteren. Onder begeleiding van coaches uit het bedrijfsleven, werkten de teams aan oplossingen voor de thema’s: planet, profit, people, pig.
Opmerkelijke ideeën
Andere opmerkelijke ideeën waren onder meer een voorstel om speendip te voorkomen, een marketingstrategie om het eten van varkensvlees in een positiever daglicht te stellen en een concept voor meer transparantie met betrekking tot het houden van varkens.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Het beste idee van varkensland