Risicobeheersing van Toxoplasma bij varkens met uitloop
Toxoplasmose, veroorzaakt door een parasiet, is onder meer schadelijk voor het ongeboren kind. Recentelijk was er ophef over een aantal biologische bedrijven waar een verhoogde titer antilichamen van Toxoplasma gondii zou zijn aangetoond bij bloedonderzoek. „De belasting van het vlees met deze parasiet is echter zo klein, dat dit in de bij slachterijen gehanteerde statistieken niet voorkomt”, zegt Derk Oorburg, dierenarts en Directeur Kwaliteit van Vion. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst van het Agrivaknet in Boxtel.
Risicobeheersing
Nader onderzoek zou volgens hem hebben uitgewezen dat 17 van de 22 onderzochte biologische varkenshouderijen dezelfde waarden scoorden als conventionele varkenshouderijen. „En die zijn van deze zogenoemde ‘kattenziekte’ vrij”, aldus de Vion-man. „De beheersing van het risico van besmettingen door Toxoplasma gondii ligt vooral in de bestrijding van ongedierte op bedrijven en het weren van katten in de stal.” Het nemen van maatregelen of het onderzoek doen aan de varkensslachtlijn is volgens hem minder evident.
Kans op Toxoplasma
‘Buitenuitloop geeft meer kans op Toxoplasma gondii.’ Tot deze conclusie kwamen Nederlandse onderzoekers al in 2007. Joke van der Giessen, werkzaam bij het RIVM en gespecialiseerd in zoönosen, was één van hen. „We ontdekten toen dat de besmettingsdruk bij varkens die over buitenuitloop beschikken, zestien keer hoger is dan bij varkens die conventioneel in de stal worden gehouden. Momenteel loopt er een langjarig onderzoek naar Toxoplasma gondii, dat wordt gecoordineerd door Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad ” Volgens haar zijn er nog geen publicaties geweest over dit onderzoek. Dat project loopt nog circa twee jaar..
Groter risico
Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van Zweedse wetenschappers van de Universiteit van Uppsala dat infecties met de parasiet Toxoplasma gondii wereldwijd veelvuldig voorkomen en een hoge ziektelast veroorzaken bij mensen. Ze vreesden dat het risico op een Toxoplasma-infectie bij mensen aanzienlijk stijgt, nu er in Europa steeds meer varkens buitenuitloop hebben. De Zweedse wetenschappers vonden bij 1 procent van de reguliere en 8 procent van de biologische varkens antilichamen tegen de parasiet. Volgens hen is buitenuitloop van varkens de oorzaak van de hogere infectiedruk.
Vleesbereiding
Van der Giesen zegt over dat onderzoek in het Zweedse Upsala: „Deze conclusie vind ik een beetje kort door de bocht. Varkensvlees wordt tenminste in Nederland op een dusdanige bereid (goed doorbakken). En juist dat maakt het risico op infecties via de weg van het vlees in elk geval erg klein. Of de ziektelast gaat toenemen doordat er steeds meer varkens uitloop krijgen in Europa zou nader onderzocht waard zijn.”