Column: De varkensprijs, wie het weet mag het zeggen
Eigenlijk is er op de varkensmarkt in Nederland niks aan de hand. De vraag naar varkens is goed en als een handelaar denkt er even wat minder te brengen, wordt hij gebeld en verteld dat dit niet de bedoeling is. Hij moet dus leveren. Maar toch, de prijs voor de varkens is afgelopen week in Nederland wel met 2 centen gedaald!
Op de marktplaats van Teleporc wordt er wel vlot gehandeld en sinds woensdag al zeker tien partijen van eigenaar gewisseld
Om de 287.000 vleesvarkens met een gewicht van 98,6 kilogram te slachten, is geen enkel probleem. En dat ze de varkens graag willen hebben, geeft wel aan dat er leuk aan wordt verdiend. De Boerenvarkensprijs moet echter mee naar beneden en daalt met 2 centen naar 2,47 euro.
Maar dan Duitsland, afgelopen woensdag was de prijs onveranderd en ook de onderliggende notering was onveranderd. Op de Teleporc wordt geen enkel varken meer verkocht ook al is het aanbod zeer beperkt. Nu komt het. Op de marktplaats van Teleporc wordt er wel vlot gehandeld en sinds woensdag al zeker tien partijen van eigenaar gewisseld, maar woensdag was de prijs nog 2,22 euro (3 centen onder de notering) en deze daalde naar 2,18 euro. Dat is niet best. 7 centen onder de notering en dat zal voor aanstaande woensdag gevolgen moeten hebben met een daling van 5 tot 10 centen. En toch zijn er handelaren die ook dit weekend nog zeggen: ‘Het blijft onveranderd, het aanbod is te krap en de ISN wil de prijs voor de varkens niet laten dalen om verdere afschalen van de sector te voorkomen.’ Ik mag het hopen dat dit gaat gebeuren om daarmee de cirkel van daling te doorbreken, maar ik durf er niks onder te verwedden. Het aantal geslachte varkens in Duitsland blijft rond de 730.000 dieren. Hiervan zijn er 40.000 vleesvarken van Deense en Nederlandse herkomst wordt er gezegd.
Hoe ontwikkelt de varkensprijs zich in de andere Europese landen? In Denemarken blijft de prijs onveranderd. België en Frankrijk daar daalt de prijs voor de vleesvarkens met 2 centen. Spanje zakt met 2,5 centen en de Italianen die doen een halve cent van hun notering af.
Ook in Nederland moeten we naar een ander systeem van noteren
De vicieuze cirkel. Hierin zijn we met zijn allen mooi beland en het is te hopen dat enig land dit gaat stoppen. Het aanbod aan varkens is in Europa beperkt ,maar er zijn slachterijen die alleen denken aan zo goedkoop mogelijk inkopen en niet kijken naar de langere termijn. Met het dalen loopt Nederland vrijwel altijd voorop. Dat deze daling druk zet op de notering van andere landen is logisch, maar het heeft ook tot gevolg dat ze hoe dan ook een keer mee moeten naar beneden. Duitsland houdt het de afgelopen tijd vaak lang vol, omdat niet alleen de slachterijen de notering neer zetten.
Ook in Nederland moeten we naar een ander systeem van noteren. Zoals gezegd, slachterijen denken alleen aan zo goedkoop mogelijk inkopen. Handelaren denken in veel gevallen aan hetzelfde, goedkoop inkopen en duurder verkopen, en voor het eerste hebben ze belang dat hun notering daalt. Er zijn ook handelaren die varkenshouder zijn en die hebben ook het belang van een zo hoog mogelijke prijs en dat biedt tegenwicht aan de eerste groep handelaren.
Wat te doen? Expertise zit er overal wel, zeker bij de slachterijen en ook bij de handelaren en verschillende varkenshouders. Waarom dan geen soort van ISN in het leven roepen die op vrijdag de notering voor de komende week vaststelt en waar slachterijen zich aan moeten houden? Dit voorkomt een spiraal zoals nu is gebeurd: het ene land dwingt het andere om mee te dalen. De slachterijen houden altijd voldoende macht, want is de prijs te hoog dan gaan ze minder slachten en komt er druk op het aanbod. Wie pakt deze handschoen eindelijk eens een keer op? POV? Of wachten we totdat het kleine groepje varkenshouders geen belangenbehartiger meer nodig heeft?
Nu zit Spanje nog rond de 30.000 biggen per week en dat zal de komende weken met 5000 tot 10.000 stijgen
De biggenprijs zit voorlopig in een rustig vaarwater. Aanbod en vraag is in evenwicht en als er geen gekke dingen gebeuren zal dit ook even zo blijven. De export blijft met ruim 100.000 biggen per week nog altijd op een hoog niveau. Als we even terugkijken naar andere jaren, dan begint Spanje rond deze tijd haar vraag naar biggen weer op te schalen. Nu zitten ze nog rond de 30.000 biggen per week en dat zal de komende weken met 5000 tot 10.000 stijgen. De Spaanse notering is afgelopen week met 1 euro gestegen. In Duitsland bleef alles onveranderd, ook al omdat de prijs van de varkens ook onveranderd bleef. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 68 euro.