Biggenprijs België kan zich meten met Nederland
Over de gehele periode van begin 2016 tot nu bedraagt de gemiddelde spreiding min 0,10 euro per big. Dus de uitbetaalde biggenprijs in Nederland zou volgens de VPOV op basis van een vergelijking nauwelijks 10 eurocent per big hoger liggen dan de uitbetaalde biggenprijs in België. Over een groot deel van 2017 lag de prijs in Nederland 1 tot 2 euro per big hoger. In 2018 is de situatie omgekeerd waarbij België beter scoort. Vooral de eerste tien weken van 2018 lag de uitbetaalde biggenprijs in België hoger dan die in Nederland. De laatste zestien weken noteren beide markten gemiddeld opnieuw evenwichtig.
Formula pricing
Ook op de biggenmarkt wordt gebruikgemaakt van ‘formula pricing’: de prijs die je als zeugenhouder krijgt, wordt bepaald op basis van een formule waarbij je een basisnotering afspreekt en een toeslag. In België is de Vlaamse Biggenprijs (VBP) de leidende notering, terwijl in Nederland de DCA Best Piglet Price (BPP) leidend is. De prijs die een zeugenhouder krijgt, wordt bepaald op basis van een formule, waarbij je een basisnotering afspreekt en een toeslag. De meest voorkomende basisnotering in België is die van de Vlaamse Biggen Prijscommissie. Dit is een basisnotering op 20 kg. Daar bovenop wordt een toeslag afgesproken. Het is een van de doelstellingen van de VPOV-benchmarking biggen om een beter inzicht te krijgen in deze toeslagen.
Toeslagen
In Vlaanderen zit er een zekere evolutie op de toeslagen, constateerde de VPOV. Opdat de handel zijn commerciële rol kan waarmaken, moet gespeeld kunnen worden met de toeslagen. Dit betekent automatisch dat de basisnotering elk jaar voor een stuk ‘erodeert’. Om de uitbetaalde biggenprijs gelijke tred te laten houden met de markt moet de toeslag dus elk jaar stijgen. De gemiddelde toeslag bovenop de VBP in 2016, 2017 en 2018 bedroeg in deze jaren per big gemiddeld respectievelijk 12, 14 en 15 euro. Daarbovenop werd de VBP nóg eens met 5 euro per big verhoogd omwille van het verschil in gewichtsbasis tussen de VBP en de BPP.
Andere manier
In Nederland wordt op een iets andere manier omgegaan met de toeslagen. Sinds eind 2015 werd een nieuwe basisnotering in het leven geroepen. Daarbij werd afgesproken de toeslag uit te drukken als een percentage van de basisnotering. Er kan aangenomen worden dat de gemiddelde toeslag 19 procent bedraagt. Dit houdt dus ook in dat de toeslag in euro lager is bij een lage biggenprijs, en hoger bij een hoge biggenprijs. Ook belangrijk om te onthouden volgens de Vlaamse prodcucentenorganisatie is dat deze Best Piglet Price een notering is op 25 kg.
Geen btw-correctie
Zowel de Vlaamse Biggenprijs als de DCA Best Piglet Price zijn noteringen exclusief btw. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vroegere Beursprijs of de Vion-notering. Met de BPP-notering hoeft er dus geen correctie te worden gedaan voor de btw.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: VPOV