Djura Hoeksma verruilt LTO voor Dierenbescherming
Beter Leven-boeren hebben meer plezier
„Het Beter Leven-keurmerk biedt mogelijkheden voor dieren én boeren en ik kan daarvoor van meerwaarde zijn. Mijn kennis en ervaringen bij LTO neem ik dan ook mee in mijn nieuwe functie”, zegt Djura Hoeksma. Dieren stonden altijd centraal in de studies van Djura Hoeksma (26). Na MBO Dierverzorging studeerde ze HBO Diermanagement en vervolgens de masters Dierwetenschappen en Communicatiewetenschappen aan Wageningen Universiteit. Na haar eindstage bij LTO Nederland ging ze daar direct aan het werk als communicatieadviseur en persvoorlichter. „Bij LTO was ik onder andere verantwoordelijk voor de communicatie en voorlichting van alle sectoren, achttien in totaal. Veel crisiscommunicatie. Een interessante, leerzame en leuke functie die ik met heel veel plezier heb vervuld”, vertelt Djura.
Werken met koplopers
„Goed dierenwelzijn is voor mij altijd al belangrijk. En dat je hiervoor vooral op ketenniveau stappen kunt zetten was voor mij ook helder. Iedereen zal een stap moeten zetten”, zegt Djura Hoeksma. De functie bij de Dierenbescherming zag Djura als een unieke kans. „Alles wat ik gestudeerd heb, kwam in deze functie samen”, zegt Djura. Als business developer werkt ze aan een meerjarenstrategie, stakeholdermanagement, boerenbijeenkomsten en scenarioschetsen per diersoort voor de verdere ontwikkeling van het Beter Leven-keurmerk. Hiervoor werkt ze nauw samen met Marijke de Jong en Sophie de Graaf.
„Het mooie van mijn functie is dat ik mag samenwerken en meedenken met veehouders die kansen benutten en inspelen op trends”, zegt Djura. „De Beter Leven-boeren geven aan met meer plezier met hun dieren te werken. Daar krijg ik zelf ook energie van.” Tegelijkertijd ziet Djura Hoeksma de dilemma’s waar boeren mee worstelen en voor welke keuzes ze staan omtrent de bedrijfsvoering. „Het moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn,” aldus Djura.
LTO en Dierenbescherming
„De overstap van LTO naar Dierenbescherming is voor mij kleiner dan het lijkt. Ook LTO hecht waarde aan dierenwelzijn. Ik ken geen boer die niet om zijn dieren geeft. In mijn tijd bij LTO heb ik veehouders gesproken die bijvoorbeeld getroffen waren door fipronil of vogelgriep. De gesprekken met deze boeren hebben altijd een diepe indruk bij mij achter gelaten”, zegt Djura. Tijdens haar stage bij LTO werkte ze al samen met de Dierenbescherming. Voor een gezamenlijke presentatie aan de CVO’s in Brussel bezochten ze Robert Nijkamp met zijn Windstreekstal in Raalte en maakten daar een video. „Een mooi voorbeeld van samenwerking op ketenniveau”, zegt Djura.
Tips
Haar tips aan veehouders: „Beweeg mee met de markt, ga de dialoog aan en durf een extra stap te zetten. Zoek medestanders en kies voor innovatie. Kijk af en toe met een afstand naar je eigen bedrijf en ontdek op deze manier nieuwe kansen en mogelijkheden.”