Slachterijen en vleesbedrijven moeten zich aanpassen om succesvol te blijven
Rabobank: Politiek, PED en AVP beïnvloeden wereldvarkenshandel
Als je de trend lineair doortrekt vanaf 2010 betekent dit dat er in 2020 meer dan 9 miljoen ton varkensvlees over de wereld wordt vervoerd, ofwel een stijging tussen de 5 en 10 procent ten opzichte van 2017. Van de vier grote exporteurs EU28, Canada, Brazilië en de VS zal vooral de laatste een belangrijke rol spelen bij de invulling van deze stijgende vraag, volgens de deskundigen van de Rabobank in het rapport.
Russische productie-uitbreiding
In de invulling van de stijgende vraag kan ook een rol weggelegd zijn voor Rusland. Door de sterke productiegroei is Rusland bijna zelfvoorzienend in varkensvlees (94 procent in 2017 ten opzichte van 68 procent in 2010). In 2013 importeerde het land nog meer dan 1 miljoen ton en dat is gedaald tot minder dan 300.000 ton in 2017. Dit volume wordt bijna volledig geleverd door Brazilië. Door het embargo in 2014 werd de handel met de EU, de VS en Canada onderbroken. In december 2017 is na de ontdekking van Ractopamine in Braziliaans vlees ook deze stroom (tijdelijk) verboden. De daling van de invoer leidde tot nationale prijsstijgingen, een heel goede rentabiliteit voor de integratoren en daardoor tot grote investeringen voor productie-uitbreiding.
China
Wat China, de grote afzetmarkt in Azië, betreft meldt de Rabobank dat de EU in 2017 bijna 60 procent van de Chinese invoer leverde. De verwachting is dat de invoer van China rond het huidige niveau blijft, of licht toeneemt. Het importvolume zal wel onderhevig zijn aan schommelingen, afhankelijk van de lokale vraag en nationale productie.
Vooruitzichten wereldmarkt
Gezien de ontwikkelingen op de markten schrijft de bank verder in haar World Pork Map 2018: 'Om succesvol te zijn moeten slachterijen en vleesbedrijven zich aanpassen aan steeds hogere eisen van klanten en van meerdere markten thuis zijn. Politieke kwesties zoals het recente handelsgeschil tussen de VS en China, en diergezondheidsproblemen (zoals Porcine Epidemic Diarrhea of Afrikaanse varkenspest) zullen de handel blijven beïnvloeden. Dit probleem is deels op te vangen door risicospreiding van productie, om zo klanten vanuit meerdere geografische locaties te beleveren.'
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Rabobank
Bron: Rabo World Pork Map 2018