Veel luchtwassers zijn nagemaakt
De verslaggevers baseren hun conclusie op verschillende (oud-)fabrikanten van zogenoemde luchtwassers. Dit feit noemen ze als een van de verklaringen voor het slecht functioneren van de luchtwassers, zoals onlangs werd vastgesteld in een onderzoek van de Universiteit Wageningen begin april. Uit een steekproef onder 29 combi-luchtwassers bleek dat de wassers niet dat doen wat er wordt beloofd. Deze luchtwassers reduceren gemiddeld slechts 40 procent in plaats van de beloofde 85 procent van de geur.
Imitatie
De verslaggevers suggereren dat het te maken heeft met het onderhoud van de luchtwassers. Een andere suggestie is dat er veel luchtwassers zijn die in slechtere versies zijn ‘nagemaakt’. Op enig moment heeft de overheid namelijk de certificering vrijgegeven voor de ‘goede’ producten die zijn ontwikkeld. Bedrijven die een hoop geld in de ontwikkeling geïnvesteerd hadden, spreken ervan dat iedereen ze toen kon nabouwen door met het BWL-nummer aan de haal te gaan. Insiders bevestigen dat er luchtwasserbouwers op de markt zijn geweest die zich minder op kwaliteit focusten dan op de verkoopdoelstellingen.
Allemaal eisen
Overigens moesten ook die imitatieluchtwassers aan een systeembeschrijving voldoen bij oplevering en er bestaat tegenwoordig de verplichting om gegevens te loggen; alle luchtwassers worden periodiek gekeurd en er moet met regelmaat onderhoud plaatsvinden door een daartoe gecertificeerd bedrijf. Of het zo zwart/wit is als Nieuwsuur ons wil doen geloven is de vraag.
Onderzoek afwachten
„Beter is het eerst nader onderzoek omtrent de oorzaken af te wachten van Universiteit Wageningen, voordat er voorbarige conclusies getrokken worden, zoals Nieuwsuur dat nu doet”, aldus één van de grotere producenten van luchtwassers over de uitzending. Varkenshouders mogen in elk geval wel kritisch zijn op de kwaliteit die geleverd wordt gezien het vele geld dat ze aan de investering en het onderhoud van hun luchtwasser kwijt zijn.