Varkensvleesexport: Brazilië gaat globaal, EU locaal
Het gegroeide aandeel is te danken aan de wereldwijd laagste productiekosten in Brazilië. Deels is dat het gevolg van de devaluatie van de munteenheid, de reaal.
Enorm kostprijsverschil
Rabobank becijfert tot wel 50 eurocent kostprijsverschil per kilo tussen Nederland en Brazilië, sinds 2018. Aangezien de wereldwijde export van varkensvlees de laatste jaren gestaag afneemt, zeker ook naar China, is het zonneklaar dat Brazilië marktaandeel van de Europese Unie, traditiegetrouw de grootste exporteur wereldwijd, heeft overgenomen. In mindere mate geldt dat ook voor de Verenigde Staten, laat de Rabobank weten.
EU eisen verdienen zich terug?
Ondanks de ongelijke concurrentieverhoudingen op de wereldmarkt en als gevolg daarvan verder afnemend exportvolume op de wereldmarkt, rekent Rabobank niet met een dramatische prijsdaling in de Europese Unie. Locale streek-en merkgebonden varkensvleesproductie wint voortdurend aan kracht in de Europese Unie. Verwerkers kunnen waarschijnlijk meer rendement genereren door het hoogwaardig vlees op de Europese markt te verwaarden.