Japanse grenzen open voor Europees varkensvlees

Japan staat in de top 10 van de grootste varkensvlees producerende landen ter wereld en produceert zelf ongeveer 1,3 miljoen ton varkensvlees per jaar. In 2016 bedroeg de totale varkensvleesconsumptie in Japan echter ongeveer 2,6 miljoen ton. In 2015 was Japan goed voor bijna 20 procent van de wereldwijde handel in varkensvlees. Met het vrijhandelsakkoord heeft Europa een goed alternatief gevonden voor de teruggelopen Chinese afzetmarkt.
600 miljoen mensen
Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan is een van ‘s werelds grootste bilaterale vrijhandelsakkoorden ooit. De deal omvat zowat 600 miljoen mensen en vertegenwoordigt ongeveer een derde van de wereldwijde handel. „Vandaag is een historische dag”, zo staat er in een gezamenlijk persbericht van de Japanse premier Shinzo Abe en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. „Wij vieren de ondertekening van een ambitieus handelsakkoord tussen twee van de grootste economieën van de wereld.”
„Met name de Europese landbouwsector heeft iets te vieren”, zegt Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor Handel. „De sector krijgt nu toegang tot de enorme Japanse markt en meer dan 200 voedingsmiddelen en dranken zoals champagne en parmaham, worden beschermd.” Ze roept het Europees Parlement dan ook op om deze overeenkomst snel goed te keuren, zodat bedrijven, burgers en boeren er zo snel mogelijk van kunnen profiteren.
Geen douanekosten
In totaal zal 85 procent van de voedingsproducten uit de landbouw zonder douanekosten naar Japan kunnen worden geëxporteerd, al zullen er bij bepaalde producten overgangsperiodes gelden. Zo kan bij melkproducten - waarover de discussies erg moeilijk verliepen - een overgangsfase tot 15 jaar gelden. Bij andere producten zoals rundvlees, zullen de tarieven geleidelijk aan verlaagd worden. Daarnaast engageert Tokio zich om meer dan 200 geografische aanduidingen te erkennen, zoals de Belgische Ardeense ham, de Oostenrijkse Tiroler Speck, de Franse Roquefort of de Polska Wódka. De producten genieten zo hetzelfde niveau van bescherming als in Europa.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Europese Commissie