'Benut ruimte warme sanering varkenshouderij voor andere sectoren'
Duizenden melkveehouders in Nederland zitten in de knel door de chaotische regels voor fosfaatreductie en -rechten. Mensen die Brussel hiervan de schuld geven, zijn bij Schreijer-Pierik aan het verkeerde adres. „Deze maatregelen spelen alléén in Nederland. In andere landen verklaren ze Nederland voor gek. De Europese Commissie (EC) heeft met Nederland een plafond voor fosfaten afgesproken; daarna heeft Nederland dit systeem zelf bedacht. We weten dat de toenmalige PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam er niet voor de boeren zat.”
Fnanciële ramp
Voor deze melkveehouders en hun gezinnen dreigt op dit moment een financiële ramp. Schreijer-Pierik heeft deze situatie aangekaart bij de Europese Commissie (EC). Ze vraagt de EC wat aan steun mogelijk is binnen het kader van de staatssteunbeschikking ten behoeve van deze melkveehouders. Als er niets mogelijk is wil ze van de EC weten welke alternatieve oplossingen er zijn. Als voorbeeld geeft ze een tijdelijke uitwisseling van rechten tussen sectoren, bijvoorbeeld een transitiemodel in combinatie met warme sanering van de varkenshouderij en reductie door beperkte afroming.
Beperkte afroming
Het realiseren van extra milieuwinst is mogelijk door een combinatie met beperkte afroming van productierechten door de voorgestelde warme sanering van de varkenshouderij en mogelijk ook een toekomstige stoppersregelingen melkvee- en overige sectoren. Ze verwacht nog deze maand antwoord op haar vragen. „Insteek is en blijft het overeind houden van gezonde en toekomstbestendige gezinsbedrijven door het transitiemodel”, zegt ze. „En dit zonder een hogere generieke korting voor andere melkveehouders. Die hebben al grote offers gebracht.”