Varkenshouderij reageert massaal op internetconsultatie luchtwassers
Naast de reacties uit de varkenshouderijsector hebben andere partijen gereageerd zoals luchtwasserleveranciers, adviesbureaus voor vergunningverlening, bewoners- en milieuorganisaties, omwonenden van veehouderijen, overheden en overheidsorganisaties. De varkenshouders en diverse branche-organisaties van de veehouderij (Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond, LTO) brengen naar voren dat bij het onderzoek van de WUR meerdere kanttekeningen kunnen worden geplaatst en zijn van mening dat dit niet ten grondslag kan worden gelegd aan de wijziging van de emissiefactoren. Zij vinden de wijziging voorbarig. Zij zijn van mening dat gecombineerde luchtwassystemen, mits goed uitgevoerd en onderhouden, het rendement kunnen behalen wat ze moeten halen, en wijzen erop dat er volgens hen in de praktijk genoeg meetresultaten beschikbaar zijn waaruit zou blijken dat de rendementen wél worden gehaald. Zij wijzen op grote nadelige gevolgen voor de (varkens)veehouderij en benadrukken dat zij ervan overtuigd zijn dat de oplossing bestaat uit ervoor te zorgen dat de rendementen worden gehaald, en niet in het verhogen van de emissiefactoren.
Wijziging emissiefactoren voorbarig
Een luchtwasserleverancier is van mening dat luchtwassystemen uitstekend werken voor ammoniak, mits deze goed worden onderhouden en de richtlijnen worden opgevolgd. Luchtwasserleveranciers en adviesbureaus voor vergunningverlening zijn van mening dat de voorgestelde wijziging van de emissiefactoren voorbarig is en dat in eerste instantie gekeken zou moeten worden of een goede werking van de luchtwassystemen gegarandeerd kan worden door betere controle en handhaving.
In reactie hierop is nader overleg gevoerd met de POV, luchtwasserfabrikanten en adviesbureaus. De POV heeft hierbij toegezegd met een plan van aanpak te zullen komen dat het mogelijk moet maken om tot differentiatie van rendementen van verschillende luchtwassystemen in de Rgv te kunnen komen. Het waarborgen van de rendementen is daarbij een belangrijk aandachtspunt.
Duidelijkheid verschaffen
Van de zijde van de overheid en overheidsorganisaties zijn reacties ontvangen van de provincie Noord-Brabant en de Kopgroep Transitie Landbouw AFC, drie omgevingsdiensten, twee gemeenten en van een regionale uitvoeringsdienst. Provincie Noord-Brabant en Kopgroep Transitie Landbouw AFC geven aan het voornemen tot aanpassing van de emissiefactoren te steunen en pleiten ervoor om snel duidelijkheid te verschaffen voor gemeenten, omwonenden en ondernemers. Zij kunnen zich erin vinden dat slechts overgangsrecht is opgenomen voor veehouderijen waarvoor geen omgevingsvergunning milieu is vereist. Provincie Noord-Brabant en de gemeentelijke uitvoeringsdienst wijzen erop dat om misverstanden te voorkomen in de toelichting verduidelijkt moet worden welke inrichtingen wel of niet onder de overgangsregeling vallen, en hoe het bevoegd gezag moet omgaan met reeds vergunde inrichtingen waar gecombineerde luchtwassystemen zijn vergund. Zij vragen aandacht voor bestaande situaties.
Bewonersorganisaties
Daarnaast zijn reacties ontvangen van drie bewonersorganisaties (waaronder burgerwerkgroep Max5odeur mede namens ruim veertig lokale groepen en organisaties en de Vereniging Westend en omwonenden in Oisterwijk), de Brabantse Milieufederatie en een aantal particuliere omwonenden. Deze partijen geven aan dat het wat hen betreft al langer duidelijk is dat gecombineerde luchtwassystemen onvoldoende presteren en dat het onderzoeksrapport bevestigt wat al jaren wordt ervaren, namelijk meer geuroverlast door gecombineerde luchtwassystemen. Omwonenden stellen dat gezondheid en woongenot hierdoor worden geschaad. De partijen zijn van mening dat de nieuwe emissiefactoren zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd en dat het overgangsrecht moet worden beperkt tot situaties die onder het Activiteitenbesluit vallen. Zij geven aan dat de rijksoverheid een grote verantwoordelijkheid draagt voor de bestaande situaties en vragen om een plan van aanpak.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Staatscourant