Regering publiceert drastische wijzigingen geurpercentages luchtwassers
De gepubliceerde wijzigingen verschillen niet veel van het voorstel dat twee maanden geleden bekend werd gemaakt en worden per direct en zonder overgangstermijn (vanaf publicatiedatum in de Staatscourant) ingevoerd. Het voorstel riep verontwaardigde reacties op vanuit de varkenshouderijsector en luchtwasserleveranciers. Via de internetconsultatie kwamen 450 reacties binnen, maar de reacties van onder meer POV lijken weinig effect gesorteerd te hebben. Staatssecretaris Van Veldhoven en minister Schouten hebben gezamenlijk besloten, gezien de door de WUR gemeten geurrendementen, om de geurreductiepercentages van gecombineerde luchtwassystemen voorlopig gelijk te stellen aan die van enkelvoudige luchtwassystemen. Het geurreductiepercentage van de gecombineerde luchtwassystemen in de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) is volgens beiden daarmee gezet op het niveau dat momenteel aantoonbaar minimaal in de praktijk kan worden gehaald. Hiermee wordt voorkomen dat bij nieuwvestiging of uitbreiding van veehouderijen de geuremissie wordt berekend met te lage geuremissiefactoren en omwonenden van nieuwe veehouderijen kunnen worden blootgesteld aan een te hoge geurbelasting.
Slechter woonklimaat
De beide bewindsvrouwen vinden dat een te hoge geurbelasting voor omwonenden langdurig tot een slechter woonklimaat kan leiden. Veehouderijen die eenmaal zijn opgericht, kunnen immers worden voortgezet in overeenstemming met hun vergunning of de algemene regels van het Activiteitenbesluit, zonder dat zij verplicht zijn hun geuremissie te verminderen. Wanneer op een gegeven moment overtuigend en met waarborgen omkleed wordt aangetoond dat bepaalde luchtwassystemen beter kunnen presteren dan de huidige rendementen, kan de Rgv daarop worden aangepast.
Gevolgen voor varkenshouders
Omdat voor het rendement van het biologisch luchtwassysteem met 70 procent geurreductie (BWL2012.07.V5) dezelfde overwegingen gelden als voor de gecombineerde luchtwassystemen is ook van dit systeem het rendement aangepast. In de tabel zijn de reductiepercentages van de systemen van vóór deze wijziging en de nieuwe reductiepercentages genoemd. Hierbij is aangesloten op de reductiepercentages voor geur van de reeds opgenomen enkelvoudige luchtwassystemen. Aan de hand van de nieuwe reductiepercentages zijn de emissiefactoren bij alle van toepassing zijnde diercategorieën herberekend en opnieuw vastgesteld. De wijziging heeft gevolgen voor de diercategorieën vleeskalveren en varkens, te weten biggen, zeugen, vleesvarkens en dekberen.
Bestaande situaties
Het wijzigen van de emissiefactoren voor geur en voor ammoniak heeft geen nadelige gevolgen voor bestaande situaties. Voor vergunningplichtige veehouderijen geldt dat zij mogen blijven handelen in overeenstemming met hun vergunning. Voor veehouderijen die onder het Activiteitenbesluit vallen geldt dat zolang de inrichting niet wordt veranderd de oude emissiefactoren blijven gelden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Staatscourant