Precisievoeding verlaagt voerkosten en fosfaatgehalte
Ook in Canada is men op zoek naar wegen om de voergift efficiënter en goedkoper te maken en tegelijkertijd de mestproductie te verminderen. In een poging om de algehele nutriëntenbehoefte van de varkensstapel te verminderen, hebben wetenschappers die samenwerken met Swine Innovation Porc een technologie ontwikkeld waarbij elk individueel varken zijn eigen rantsoen krijgt dat precies is afgestemd op de specifieke voedingsbehoeften van het varken.
Lagere voedingskosten
De onderzoekers hebben nu in kaart gebracht wat nodig is om de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen van varkens in te schatten. Volgens Candido Pomar, een wetenschappelijk onderzoeker bij Agriculture and Agri-Food Canada, krijgen alle varkens in conventionele systemen hetzelfde voer, zodat het rantsoen voldoet aan de voedingsbehoeften van de meest veeleisende dieren. Precisievoeding is ook afgestemd op de minder veeleisende dieren. Wanneer varkenshouders overgaan op precisievoeding, hebben ze de mogelijkheid om de aard en behoefte van elk varken te identificeren en ze vervolgens dagelijks te voorzien van het rantsoen dat ze nodig hebben.
Minder stikstof en fosfaat
Volgens de Canadese onderzoekers is aangetoond dat de hoeveelheid eiwit met precisievoeren met minstens 25 procent kan worden verminderd. Er zijn varkens die een beetje meer nodig hebben, maar de meeste varkens eten minder dan het conventionele rantsoen. Omdat de varkens met minder eiwitten, minder stikstof en minder fosfor worden gevoerd, verminderen ook de stikstof- en fosfaatgehalten in de mest. De onderzoekers schatten dat de reductie van stikstof en fosfaat tussen 30 en 40 procent bedraagt; wat een aanzienlijke vermindering van de milieubelasting is. Pomar denkt overigens dat er, naarmate er meer kennis ontwikkeld wordt over de fysiologie van de varkens en over hoe ze voedingsstoffen gebruiken, nog verdere reducties mogelijk zijn.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: Swine Innovation Porc