Rogge: het perfecte varkensvoer?
Het Duitse ministerie van Landbouw financiert het 6-R Concept, met de ondertitel: ‘Regionale Renaissance van rogge en koolzaad voor de vermindering van de problemen in de plantaardige en dierlijke productie door re-evaluatie van de ingrediënten en hun specifieke bestemming voor de bevordering van het milieu, dierenwelzijn en bescherming van de consument.'
Volgens het Duitse landbouwministerie zijn varkenshouders op zoek naar nieuwe manieren om hun dieren gezond en duurzaam te voeden. Tegelijkertijd wordt de import van soja voor de productie van diervoeders in toenemende mate sociaal bekritiseerd en kan de bevoorradingssituatie in de toekomst worden bedreigd door de handelsconflicten. Rogge en koolzaad kunnen volgens de Duitsers helpen bij het oplossen van deze problemen.
Voordelen rogge
Rogge heeft veel voordelen ten opzichte van andere lokaal geteelde granen: de planten hebben minder water nodig, er zijn minder pesticiden nodig en rogge heeft de hoogste efficiëntie bij het gebruik van stikstof en fosfor. Daarom wordt rogge belangrijker wanneer minder bemesting nodig is, luidt de mening van het Duitse ministerie.
Het Institute of Animal Nutrition van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Hannover heeft onderzocht dat er in rogge bijzondere ingrediënten zitten die voor een positieve effect in varkensvoer zorgen. Deze koolhydraatachtige stoffen (vezels), bekend als niet-zetmeelpolysacchariden, worden alleen door de darmflora afgebroken en uiteindelijk gebruikt. Rogge, en geen gerst of haver, heeft de rijkste vezel in het gewas en dat zorgt voor een gezonde darmflora, omdat dit juist de voedingsbron is van de postieve bacteriën.
De niet-zetmeelpolysacchariden zijn volgens het Hannover instituut een bijzonder geschikte basis voor de vorming van boterzuur in de darmflora. De initiatiefnemers van het 6-R-project hopen op een aantal gezondheidsbevorderende effecten bij varkens van boterzuur in de darmen. Wetenschappers veronderstellen dat verhoogde niveaus van boterzuur ook helpen beschermen tegen salmonella en de geur van beren verminderen.
Juiste voedingsmengsel
Het project loopt tot 2021 en de komende periode worden experimenten in de praktijk uitgevoerd met de roggekwaliteit. Het juiste voedingsmengsel is ontwikkeld door het instituut in Hannover. Ze gaan ook de effecten onderzoeken van een roggerijk mengvoeder op het darmslijmvlies en op darmontstekingen. Voedingsdeskundigen van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universiteit in Bonn gaan tot in detail de speciale koolhydraten onderzoeken om te kijken welke ingrediënten in de rogge de dikke darm bereiken en welk gevoel van verzadiging dit bij drachtige zeugen zal creëren, waardoor ze rustiger worden.
De Duitsers hebben een video van dit project gemaakt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Raiffeisenverband, DRV