NVWA roept slachthuizen op nog schoner te gaan werken
„Slachthuizen hebben hier blijkbaar in 2017 minder aandacht voor gehad dan wij nodig vinden”, zegt NVWA-directeur Keuren Jan Meijer. Dat het schoner kan is al eerder gebleken. In 2015-2016 werden in ruim twee jaar tijd, 39 boetes uitgedeeld.
Analyse controlelijsten
Slachthuizen zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daar waar dit niet gebeurt, neemt de NVWA enerzijds corrigerende maatregelen. Anderzijds maakt de organisatie rapporten van bevindingen op met als doel het bedrijf alsnog te laten voldoen. Inspecteurs van de NVWA kijken aan de hand van dagelijkse controlelijsten wat er wel en niet goed gaat tijdens het slachtproces. Daarbij beoordelen ze vooral risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn. Uit analyse van controlelijsten ontstaat een duidelijk beeld van de naleving bij een slachthuis. Deze manier van werken is een onderdeel van het 'Plan van aanpak NVWA' uit 2014 en resulteert in een uniforme manier van toezicht op roodvleesslachthuizen.
Poepboetes
De ‘poepboetes’ zoals de NVWA deze uitdeelde lijken in het niet te vallen bij de hoeveelheid dieren die jaarlijks worden geslacht - zo’n 17 miljoen varkens, koeien en schapen - maar het aantal overtredingen is veel hoger: slachthuizen krijgen eerst een waarschuwing. Dat er poepspetters op varkensvlees terecht kunnen komen gebeurt tijdens het wegsnijden van de darmen. Volgens slachterijmedewerkers die RTL-Nieuws gesproken heeft, komt dat omdat slachters vaak te weinig ervaring hebben. Ook een te hoge bandsnelheid zou daarin een rol in spelen.
Mest op vlees is een bekend voedselveiligheidsrisico. Toch geeft de NVWA aan dat er geen reden is om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees en leven slachthuizen de regels over het algemeen goed na.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: De Telegraaf, RTL Nieuws