Raalter varkenshouder ambassadeur voor Sallandse landbouw
Stefan Rientjes vertegenwoordigt eind augustus de Sallandse landbouw tijdens het Sallands Oogstfeest Stöppelhaene. Dit is met 67 jaar het oudste oogstfeest van Nederland. De varkenshouderij is onder meer lid van ‘Salland Boert’ en ‘Eet Bewust’. Als ambassadeur van de landbouw hoopt hij met hulp van enthousiaste jongeren uit Raalte en de omliggende dorpen binnen de ‘oogstgave’ dit jaar minstens 30.000 euro te verzamelen. Met de opbrengst kan het project 'Mount Neverrest' in Thailand een irrigatiesysteem aanleggen en de bodem bewerken en beplanten met eetbare gewassen.
Welfare-concept
De ‘Sallandse Boer 2018’ heeft een gesloten varkensbedrijf met akkerbouw en houdt zijn dieren volgens het Welfare-concept. Hij voert zijn varkens onder andere mais, tarwe en gerst van eigen akkerbouwbedrijf en van collega’s uit de omgeving. De andere grondstoffen zijn vooral reststromen uit de levensmiddelen industrie, zoals broodmeel, raapschroot, tarwegries, sojaschroot en zonnepitschroot. De varkenshouder maakte in Canada voor het eerst kennis met het zelf telen, mengen en malen van grondstoffen. Dat was in 2001 tijdens een stage. Sinds 2009 past hij dit systeem ook toe op zijn eigen bedrijf.
Zonnepanelen
De geproduceerde mest van de varkens gebruikt Stefan Rientjes om zoveel mogelijk de betreffende percelen te bemesten, zodat er sprake is van een gesloten kringloop. Ook dierwelzijn is een belangrijk aandachtspunt in zijn bedrijfsvoering. Het grootste deel van de benodigde energie op het bedrijf wordt opgewekt door zonnepanelen die op de daken liggen. Verder wordt er warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht van de varkens. En dankzij zijn luchtwassers wordt weinig ammoniak, stof en geur uitgestoten.