Hitteprotocol behoedt varkens voor oververhitting
Transportverordening 1/2005 bevat verwijzingen naar te nemen maatregelen (m.n. aanpassing beladingsgraad bij hitte) bij extreme temperaturen (hitte en koude). Deze maatregelen zijn echter weinig concreet ingevuld.
Stalklimaat
Varkens kunnen bij warme omstandigheden hun warmte maar moeilijk kwijt. Iets wat andere dieren beter kunnen. Op het gebied van huisvesting zijn er checkpunten om hittestress bij varkens te voorkomen, publiceerden we al eerder in Pigbusiness (zie ook onderaan deze pagina). Denk daarbij aan de luchtwasser, luchtinlaat en open ventilatiekokers.
Varkenstransport
Vervoerders dienen te werken conform het 'Protocol Veetransport onder extreme temperaturen'. De organisatie Vee en Logistiek Nederland geeft aan om het volgende te doen:
- transporten zo mogelijk vroeger uit te voeren of uit te stellen;
- voor aanvang van het transport de geplande route te controleren op drukte/filevorming en zo nodig de route daar op aan te passen;
- met verstand te laden en de beladingsgraad met name tussen 12.00 uur en 19.00 uur te verlagen;
- extra aandacht te hebben voor de staat van de ventilatoren / het ventileren van veewagens / vee-aanhangers;
- zo weinig mogelijk te stoppen met vee aan boord en bij noodzakelijke stoppen windluwe plaatsen te mijden en in de schaduw te parkeren.
Bij meer dan 35 graden
Bij temperaturen boven de 35 graden Celsius, waar we misschien aan het eind van deze week mee te maken krijgen, kan het complete diertransport stilgelegd worden. ‘Bij een temperatuur van > 35 (situatie ter plekke) vindt geen binnenlands vervoer / exportcertificering plaats. De temperatuur ter plaatse wordt vastgesteld door de KNMI-app’, meldt het protocol namelijk.
Voorafgaand aan en tijdens perioden van extreme temperatuuromstandigheden communiceren brancheorganisaties richting hun leden over de te nemen maatregelen.
Zelf verantwoordelijk
Onafhankelijk van het hitteprotocol is iedere belanghebbende er zelf verantwoordelijk voor dat hij/zij tijdig de juiste maatregelen neemt om het welzijn van de dieren zo goed mogelijk te borgen. Brancheorganisaties adviseren hun leden procedures uit het protocol te beschrijven in hun noodplannen.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Jan Vogels
Bron: Vee&Logistiek Nederland