Column: Varkensprijs, blijvend in dalende malaise
Het ziet er even zorgelijk uit op de varkensmarkt. De prijs blijft naar beneden gaan en de stappen naar beneden worden groter. Voor de komende week laat de Boerenvarkensprijs zijn notering dalen met 5 centen naar 2,42 euro.
Tönnies heeft verdergaande plannen om de notering nog dieper te laten met 10 centen
De reden van de grotere daling moet gezocht worden in Duitsland. Daar ging woensdag de ISN-notering met 5 centen naar beneden; al ging de onderliggende notering van onveranderd tot 5 centen terug. Helaas heeft Tönnies toch verdergaande plannen om de notering nog dieper te laten dalen en ze zette haar eigen notering met 10 centen terug. Dus je kunt het gevolg voor volgende week wel aan zien komen en dat is dat de ISN nogmaals met 5 centen terug gaat. Voor Nederland gaat dit natuurlijk ook gevolgen hebben. Slachterijen gaan hier heel graag in mee en deze week zak Vion zich niet beperken tot kleine stapjes en vermoedelijk ook verlagen met 5 centen.
De varkensmarkt is op zichzelf best vriendelijk. Het aanbod van 293.000 vleesvarken - 6.000 dieren meer dan een week eerder - wordt vlot weggeslacht. Alleen wordt er geklaagd dat de vleesmarkt niet voldoende loopt en er te veel concurrentie is van andere Europese landen. Maar wat het ook is, de varkenshouder heeft in drie maanden toch een slordige 30 centen per kilo ingeleverd met komende week erbij en dat is toch even fors geld.
Zoals gezegd, Duitsland verlaagde met 5 centen en de volgende is min 5 centen aanstaande. Wel is er weer volop de handel in varkens.. Niet dat dit gebeurt op Teleporc, omdat hier de aanvangsnotering nog te hoog staat, maar wel op de marktplaats. Hier werden vrijdag in een paar uur tijd toch even een kleine duizend varkens verhandeld voor 2, 15 euro en dat is precies wat Tönnies en ook Vion in Duitsland betalen.
De hoop is gevestigd op Duitsland: volgende week nogmaals min 5 centen en daarna de rem erop
In België daar verrast de prijs voor de varkens. Ze gaan niet mee met de min 5 centen van Duitsland, maar houden het slechts op een daling 2 centen. In Frankrijk is de notering afgelopen week onveranderd gebleven; na een daling van 35 centen in tien weken. Spanje is in totaal nu 23 centen gezakt en dat is inclusief de min 3 centen voor volgende week. Italië weet haar daling van vorige week weer te herstellen en komt nu op de hoogste notering voor dit jaar. Daar zal de concurrentie van vlees uit andere Europese landen wel niet voelbaar zijn.
Wat gaat er de komende weken gebeuren? De dalingen komen hard aan. 5000 euro minder ontvangen voor elke vracht varkens die vertrekt, is niet niks. Waar ligt de bodem? Het is nu even lastig te zeggen, maar de hoop is en blijft op het feit dat er toch veel minder varkens zijn en dat ze ook nu nog steeds vlot worden opgenomen. Dat is omdat de slachterijen er steeds aan verdienen. De hoop is gevestigd op Duitsland, volgende week nogmaals min 5 centen en daarna de rem erop. Hopelijk wordt dit dan gevolgd door de Nederlandse slachterijen, zodat we een bodem krijgen. Of we dit jaar nog weer naar boven mogen kijken, is zeer moeilijk te beantwoorden.
Als de vleesvarkens nogmaals dalen dan zal de Duitse biggennotering vrijdag aanstaande nogmaals met 3 euro dalen.
De biggenmarkt zal meegaan in de malaise van de varkensmarkt, omdat de vleesvarkenshouders niet voor het verlies willen werken en proberen zoveel mogelijk door te schuiven naar de vermeerderaar. De biggenmarkt was afgelopen week zeker nog in evenwicht, zodat de varkensprijs weinig invloed heeft op de notering. De druk gaat van uit Duitsland komen. De VEZG heeft afgelopen vrijdag zijn notering met 3 euro laten dalen. Als de vleesvarkens nogmaals dalen dan zal de Duitse notering vrijdag aanstaande nogmaals met 3 euro dalen. Deze druk zal ook in Nederland worden gevoeld. Spanje daarentegen vraag weer wat meer biggen en is bereid om hier 1 euro meer voor te betalen.
De Boerenbiggenprijs kan zijn notering nog op onveranderd 68 euro houden, maar dat het onveranderde komende weken lastig gaat worden, laat dat even duidelijk zijn. De markt blijft de markt, zo denk je dat de bodem is bereikt en om vervolgens met een paar weken weer omhoog te kunnen. Nu moet je hopen dat het verlagen beperkt blijft.