NVWA publiceert factsheet varkenspest en andere ziekten
De NVWA vindt dat de varkenshouder of dierenarts een de belangrijke rol speelt om het ‘eerste signaal’ van een besmettelijke dierziekte bij varkens zoals Afrikaansevarkenspest (AVP) te herkennen en door te geven aan de NVWA. De factsheet geeft inzicht in de diagnostiekdie hiervoor beschikbaar is en helpt de varkenshouder of dierenarts daarin een passende keuze te maken voor de situatie.
Verhogen alertheid
Het ministerie van LNV en NVWA hebben samen met Wageningen Bioveterinary Research, Royal GD, KNMvD, CPD en de POV gewerkt aan de factsheet. Met de informatie hopen alle partijen de alertheid in Nederland te verhogen en de eventuele drempel om monsters in te sturen te verlagen.
Meldingsplicht
In Nederland geldt een wettelijke meldplicht voor verdenkingen van AVP, klassieke varkenspest (KVP), de ziekte van Aujeszky (ZvA) en Mond-en-Klauwzeer (MKZ) bij varkens. Veehouders, dierenartsen en laboratoria moeten een melding doen bij de NVWA zodra er een vermoeden is van de aanwezigheid van deze ziekten. Dezelfde dag volgt dan een bedrijfsbezoek door het specialistenteam.
Er worden monsters genomen die met spoed onderzocht worden bij het referentielaboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad. Het betreffende varkensbedrijf wordt geblokkeerd tot de uitslag bekend én negatief bevonden is. De uitslag volgt binnen 24 uur.