Oxytocine tast biestkwaliteit aan
ABZ deed onderzoek op 10 zeugenbedrijven waarbij per bedrijf bij minimaal 10 zeugen biestmonsters werden genomen, zo snel mogelijk na de geboorte van de eerste big. De uitkomsten bevestigden de literatuur, namelijk dat de biestkwaliteit verbetert naar mate de zeug ouder is, over het algemeen. Ook bleek de biestkwaliteit, zoals verondersteld mocht worden, snel te dalen in de eerste uren na de geboorte van de eerste big. Dit is belangrijk om rekening mee te houden bij het bepalen van de biestkwaliteit, aldus ABZ Diervoeding.
Te grote tomen?
De onderneming noemt het opvallend dat het gebruik van hormonen zoals oxytocine, om het geboorteproces te stimuleren, de biestkwaliteit behoorlijk bleek te verlagen. Verder bleek uit het onderzoek dat het biestvolume niet afhankelijk is van de toomgrootte. Nog een conclusie uit het onderzoek: circa 40 procent van de biggen krijgt niet de benodigde 250 ml biest binnen in de eerste 24 uur. Zeugen blijken namelijk niet meer dan 3000 tot 4000 gram colostreum te produceren. Hoe groter de tomen, hoe groter het risico.
Geleidelijke glucose afgifte
ABZ probeert door speciaalvoeders de zeugen te ondersteunen bij de productie van voldoende biest van goede kwaliteit. Deze voeders zorgen er voor dat de voedingsstof glucoese geleidelijk in de bloedbaan terechtkomt. Dat is niet alleen beter voor de zeugen en de ongeboren biggen, maar ook voor het werpproces, de opstart van de lactatie en de biestkwaliteit, heeft ABZ Diervoeding in haar voerproeven ervaren.