Subsidie voor stoppen met couperen varkensstaarten
Een varkenshouder die, in samenwerking met minimaal vier collega’s, en andere ketenpartijen wil stoppen met het couperen van varkensstaarten kan voor dit omschakelproces een subsidie krijgen. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan maakt het project deel uit van het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Insteek van dit netwerk is om te leren van elkaars projecten. Inschrijven bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is mogelijk vanaf woensdag 1 november 2023 tot en met woensdag 13 december 2023.
Samenwerkingsverbanden
Deze subsidie is bestemd voor samenwerkingsverbanden van ketenpartijen die willen stoppen met het couperen van varkensstaarten. Dit met als doel het verbeteren van het aspect dierenwelzijn in de varkenshouderij. Zo’n samenwerkingsverband dient volgens de RVO te bestaan uit minimaal 5 varkenshouders met elk ten minste 5 tomen biggen, een slachterij en een afzetkanaal van producten uit de varkenshouderij. Een vleesvarkenshouder kan aan de regeling deelnemen als hij biggen afneemt van een zeugenhouder die óók meedoet aan het samenwerkingsverband. Uitgesloten van deelname zijn: biologische varkenshouders en varkenshouders die in het jaar vóór de aanvraag reeds varkens met hele staarten op de markt hebben gebracht.
Budget
Voor de samenwerkingsverbanden is een subsidie beschikbaar van minimaal 125.000 tot maximaal 500.000 euro. Het totaal beschikbare budget de RVO voor deze subsidie heeft gereserveerd bedraagt 2.500.000 euro. De varkenshouders die meedoen aan het samenwerkingsverband krijgen ten minste 60 procent van het toegekende subsidiebedrag. Het project is uiterlijk 2 jaar na het verlenen van de subsidie klaar, maar zeker vóór 31 december 2028.
Verdeling
Voor de uiteindelijke verdeling van het beschikbare subsidiebedrag beoordeelt een onafhankelijke adviescommissie elk project op een aantal onderdelen/selectiecriteria. De aanvragers die het beste scoren verdeelt de RVO de subsidie. Het maximale aantal punten dat een aanvrager kan scoren is 50. Voor deze subsidie moet een aanvrager minimaal 30 punten scoren.
Subsidiabel
Binnen deze regeling kan de varkenshouder voor verschillende onderdelen subsidie ontvangen. Subsidiabel zijn de kosten die samenhangen met de oprichting van het samenwerkingsverband, het schrijven van het projectplan en de uitvoering van het project. De voorbereidingskosten (vanaf 1 januari 2023) zijn subsidiabel voordat de varkenshouder zijn aanvraag indient. Het gaat dan alleen om kosten voor activiteiten die direct horen bij de voorbereiding van de subsidieaanvraag. Subsidiabel zijn verder de kosten van coördinatie van het samenwerkingsverband. Operationele activiteiten die direct verbonden zijn aan de uitvoering van het project. De extra tijdsinzet om het risico op staartbijten te verminderen. Het projectmanagement en de projectadministratie. Bij investeringen zijn de uitgaven aan bouw of verbetering van de stallen subsidiabel evenals de uitgaven voor verwerving of leasing van onroerende zaken en de koop of huurkoop van nieuwe machines en installaties