GD verbetert salmonella-aanpak varkens
De nieuwe methode is ontwikkeld wegens de beperkte waarde van een bloedonderzoek aan het einde van een mestperiode voor een bedrijfsmatige salmonella-aanpak. GD zegt te beschikken over de nodige expertise om veehouders en dierenartsen bij deze nieuwe salmonella-aanpak te ondersteunen. Bovendien is de methode goedkoper en diervriendelijker dan een uitgebreid bloedonderzoek op bedrijfsniveau. De bemonstering kan door de veehouder of zijn medewerker zelf uitgevoerd worden. Klik hier voor meer informatie.
Zoönose salmonellose
Salmonellose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met de salmonellabacteriën. Besmetting met salmonellabacteriën komt op ruim de helft van alle varkensbedrijven voor. Het veroorzaakt slechts zelden problemen, maar kan wel leiden tot de zoönose salmonellose. Dit betekent dat mensen besmet kunnen raken met de bacterie door het eten van besmet vlees of door direct contact met varkens. In tegenstelling tot bij het varken vormt salmonellose bij de mens wel degelijk een gezondheidsrisico. Salmonellose bij varkens moet dan ook eerder gezien worden als een volksgezondheidsrisico dan een ernstige aandoening van het varken zelf. Een belangrijke bron van salmonellabesmetting van vlees is karkasbezoedeling tijdens het slachtproces door mest van besmette varkens.
Landelijk monitoringsprogramma
Sinds begin 2005 bestaat er een landelijk monitoringsprogramma voor salmonella bij vleesvarkens waarbij via bloedonderzoek de salmonellastatus van het bedrijf in beeld wordt gebracht. Op basis van de uitslagen worden bedrijven dan ingedeeld in drie categorieën: categorie I, II en III, waarbij categorie III de zwaarst besmette groep is. Aan deze status worden tot nu toe in Nederland, in tegenstelling tot Duitsland, geen (economische) consequenties verbonden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wikipedia
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren