Ook zwarte en bruine beren zijn verdacht van overbrengen van smetstoffen
Bestrijding AVP net zo complex als HIV en malaria
De Bulgaarse minister van Landbouw, Roumen Porozhanov, maakt zich zorgen. Hij is bang dat wilde beren uit Roemenië de besmettelijke ziekte over de Roemeens/Bulgaarse grens brengen en de ziekte overdragen op buitenlopende varkens en varkenshouderijen. Bulgarije heeft een start gemaakt met een hek dat de beren moet weren. Ongeveer driekwart van de grens wordt gevormd door de Donau maar helaas zijn zwarte en bruine beren ook uitstekende zwemmers. In Bulgarije zijn tot dusverre geen besmettingen met de Afrikaanse varkenspest aangetroffen.
Bouw hek afgelast
Het hek aan de Poolse oostgrens om migratie van wilde varkens te voorkomen, gaat er niet komen. Dat werd vorige week bekend. De Poolse landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski heeft het 55 miljoen kostende plan voor het 1.100 kilometer lange hek afgeblazen. Hij deed dat nadat bekend geworden was dat de EFSA dit plan in het tegengaan van de verspreiding van De Afrikaanse varkenspest als niet effectief betiteld heeft. De EFSA is de EU-autoriteit op het gebied van voedselveiligheid. Een deel van het geld dat nu vrijkomt wil de Poolse minister nu besteden aan de jacht in het grensgebied op wilde varkens.
Ontwikkeling vaccin
„Een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest laat nog lang op zich wachten en de kans op introductie van deze ziekte in Nederland is vooralsnog klein.” Die uitspraken deed dr. W.L.A Loeffen dit weekend in de regionale bladen van Agrio. Volgens hem is het ontwikkelen van een goed werkend vaccin tegen deze ziekte een ingewikkeld proces. Hij vergelijkt dit met de ontwikkeling van vaccins tegen bijvoorbeeld malaria en HIV. Loeffen is hoofd van de WOT-unit Besmettelijke Dierziekten bij Wageningen Veterinairy Research.
Totaal ander virus
Loeffen zei in het interview in de regionale bladen ook: „De complexiteit van het virus is de hoofdaarzaak dat er nog geen vaccin is. Het AVP-virus is een heel ander virus dan het klassieke varkenspestvirus (KVP). De enige overeenkomst is het klinische ziektebeeld. De complexiteit heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste valt het virus direct de afweercellen aan (net zoals HIV dat doet en PRRSV bij varkens). Daarmee wordt direct de afweer beïnvloed. Het is erg lastig dat te omzeilen. Daarnaast het is een heel groot virus, dat heel veel verschillende eiwitten produceert waarvan de werking nog lang niet duidelijk is.”
Het complete interview met dr. W.L.A Loeffen kunt u nalezen in de regionale uitgaven van Agrio:Agraaf; Veldpost; Vee&Gewas en Stal en Akker van afgelopen zaterdag.