Column: Komende week, voorlopig de laatste daling varkensprijs
Een krasse uitspraak, dat de komende week voorlopig de laatste daling is. Het kan echter zomaar gebeuren. Niet dat er zoveel vertrouwen in de Nederlandse slachterijen is, maar de grote Duitse slachterijen hebben het op een akkoord met de Duitse ISN gegooid. Het akkoord van afgelopen woensdag houdt in, een verlaging met 10 centen door de Duitse ISN en de grote slachterijen, en een daling van 5 centen tot 2,10 euro. De prijs staat vast tot 8 november en dan kijken hoe de markt ervoor staat.
Hiermee komen we wel uit de negatieve spiraal van de varkensprijs die wekelijks naar beneden ging
De slachterijen zien als voordeel dat ze direct een lagere inkoop hebben en beter kunnen concurreren op de vleesmarkt en voor de varkenshouder is het direct wel fors naar beneden, maar hiermee komen we wel uit de negatieve spiraal van de varkensprijs die wekelijks naar beneden ging. Dit zal voor Nederland betekenen dat ze komende week nog een cent of 5 kunnen zakken en daarna een aantal weken onveranderd zullen moeten blijven. Ook de inkopers weten dat er na deze week even geen lagere prijs inzit en daardoor wordt er meer op voorraad gekocht; wat de prijs voor het vlees zal ondersteunen. De Boerenvarkensprijs is toch opgelucht dat er een bodem is gevonden en zal dus met 5 centen naar beneden gaan en op 2,37 euro noteren, maar tegelijkertijd realiseren we ons dat het saldo voor de vleesvarkenshouder 2023 niet het voorspelde geweldige jaar gaat worden dat er wel is voor de vermeerderaar.
Even terug naar Nederland. Ondanks dat de prijs volgende week gaat dalen, wordt er door sommige slachterijen gewoon op zaterdag geslacht. Het zal verschillende redenen hebben, maar het zal zeker bijdragen aan de winst van deze slachterij. Het aanbod is met 293.000 varkens gelijk aan vorige week alleen het slachtgewicht daalde met 0,2 kilogram. Wat verder opvalt, is dat de export van vleesvarkens terugliep van bijna 18.000 dieren naar iets minder dan 13.000 varkens. Zoals gezegd, slachterijen willen de varkens graag hebben en omdat de prijs na deze week zoals verwacht gelijk zal blijven, is de druk om iets sneller te leveren ook direct verdwenen.
De prijs van de varkens is in drie maanden gedaald met 40 centen
Duitsland had een vrije dag en dat zie je dan ook direct weer terug in de slacht aantallen. Bij Tönnies kunnen ze dan wel zeggen dat het aanbod ruim is met gemiddeld 730.000varkens in de laatste drie weken. Dit is mede mogelijk gemaakt door de extra varkens uit Denemarken en Nederland, omdat ze in Duitsland meer opbrachten. Maar ook bij Tönnies zullen ze zien dat er in een week slechts 624.000 dieren zijn geslacht ten opzichte van de 641.000 varkens in dezelfde week vorig jaar. Dit betekent dat er in vier weken een slordige 100.000 varkens minder zijn geslacht dan in dezelfde vier weken vorig jaar. In Duitsland is er dus 15 centen vanaf in twee weken en dat maakt dat de prijs van de varkens in drie maanden is gedaald met 40 centen.
In België en ook in Frankrijk is de totale daling nu ook ongeveer 40 centen. Wat dat betreft doet Denemarken het beter, min 17,5 cent in totaal, maar die de prijs was daar niet al te best; getuige het grote aantallen stoppers en de een daling van de varkensstapel met meer dan 10 procent. In Spanje daalt de prijs de komende week met 3,5 centen en komt het totaal uit op min 30 centen. In Italië konden ze de hoogste prijs voor dit jaar niet helemaal vasthouden, maar wat valt er te klagen als de prijs daalt met 0,2 cent.
Daling biggenprijs valt me gezien de val de varkensprijs
Door de scherpe daling van de vleesvarkensprijs moet er toch druk komen op de biggenprijs. Dat doet het natuurlijk ook, maar niet in die mate dat we de Duitse prijs, daling met 4,50 euro komende week, direct achterna moeten. Het aanbod is niet ruim en de Spanjaarden vragen weer wat meer biggen en ze verhoogden hun prijs met 1 euro naar 54 euro. De Boerenbiggenprijs daalt de komende week met 1 euro naar 67 euro en daarmee wordt duidelijk dat de rekening van de varkensprijsdaling bij de vleesvarkenshouder terechtkomt, dus het saldo voor 2023 zal heel mager zijn. Voor de komende weken verwachten we voor zowel de vleesvarkens als ook voor de biggen een onveranderde of nagenoeg onveranderde prijs.