Jonge varkenshouders tegen Van der Wal: ‘Geef ons ruimte’

Het gesprek met de minister ging over hun bedrijven en het perspectief dat zij missen. Het gesprek, waar ook medewerkers van provincie Gelderland aanwezig waren, vond plaats op het bedrijf van familie Hardeman in Ederveen en ging over het perspectief dat zij missen.
In het gesprek werd duidelijk gemaakt dat varkenshouders zich altijd al hebben aangepast aan maatschappelijke wensen. De sector heeft al 80 procent stikstof gereduceerd en zet elke dag stappen op alle duurzaamheidsthema’s. Integrale verduurzaming staat hoog op de agenda in de varkenshouderij. Jonge varkenshouders willen investeren in duurzaamheid, maar kunnen dat nu niet. Omdat het beleid van deze minister ontwikkelingen op slot heeft gezet.
Perspectief nodig
De jonge varkenshouders gaven minister Van der Wal een aantal boodschappen mee. De varkenshouderij werkt al jarenlang aan verdere verduurzaming via het Actieprogramma Vitale Varkenshouderij. Er zijn al grote stappen gezet, geef onze sector de ruimte. Jonge boeren hebben perspectief en beleid voor lange termijn nodig. Stoppende bedrijven leveren nauwelijks stikstofruimte en het kost veel geld. Met innovatie is veel meer mogelijk met veel minder geld.
Latente ruimte nodig
Het stempel 'piekbelaster’ drukt hard op bedrijven. Geef duidelijkheid aan bedrijven die door willen, pleitten de jonge varkenshouders. „Daarnaast zijn de banken terughoudend geworden met het financieren van bedrijfsontwikkeling en bedrijfsovername. Dit geeft veel onzekerheid. Bedrijven blijven stil zitten, omdat ze bang zijn voor NGO’s en MOB, in geval er aanpassingen op de vergunning plaatsvinden. Latente ruimte op bedrijven is nodig voor verdere verduurzaming. Pak dit niet af van bedrijven die door willen. Er is veel te weinig bekend over depositie op natuur en de bronnen daarvan, ga veel meer meten! Wees trots op de veehouderij in Nederland en draag dat veel meer uit.”

Reactie minister
Minister Van der Wal had een luisterend oor voor de varkenshouders en was geïnteresseerd in hun persoonlijke situaties. Zij toonde compassie met de onzekerheid die het huidige beleid met zich brengt en zei er alles aan te doen om de onzekere periode zo kort mogelijk te houden. De term ‘piekbelaster’ gebruikt ze niet, zij spreekt over ‘de aanpak van piekbelasting’. Daar hoort uitkoop van bedrijven bij, maar er zijn ook regelingen en mogelijkheden voor bedrijven die door willen. Daar hebben provincies een grote rol, zij moeten snel gaan schakelen. Bedrijven die hun plan al klaar hebben en duurzaamheidsstappen willen zetten, moeten prioriteit krijgen.
Beleidsregels extern salderen
Momenteel zijn de beleidsregels voor extern salderen nog niet aangescherpt. Dat maakt dat Schiphol stikstofruimte kon verkrijgen door bedrijven op te kopen. Dit voelt oneerlijk, maar is wel mogelijk binnen de wet.
De minister zei toe met provincies in gesprek te gaan over bedrijven die door willen, en hun plannen hebben klaarliggen. Die moeten zo snel mogelijk verder kunnen. Daarnaast wil zij nogmaals met banken in gesprek over hun financieringsbeleid voor jonge ondernemers.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen, POV
Bron: POV