Schouten wil strenger optreden tegen slachterijen bij overtreden welzijn
Afgelopen maanden publiceerde de NVWA dat er in 2015, 2016 en 2017 meerdere overtredingen op de dierwelzijnswet in een aantal slachterijen werden geconstateerd waarbij de NVWA ook boetes en waarschuwingen uitdeelde. Het merendeel van de slachterijen voldeed echter aan de wetgeving. Toch wil minister Schouten, onder druk van sommige politieke partijen, zien of het mogelijk is om strenger op te treden tegen de overtredende slachterijen.
Bestuurlijke boetes
De Wet Dieren bevat volgens de minister bestuurlijke sancties met bestuurlijke boetes en herstelsancties, zoals het opleggen van een last onder dwangsom. Het stelsel van bestuurlijke boetes houdt rekening met de ernst van de overtredingen en met de effectiviteit ervan. De overtreding van welzijnsregels voor het doden van dieren in een slachthuis is ingedeeld in boetecategorie 3 tot een maximaal bedrag van 2.500 euro. Echter, onder omstandigheden kunnen de boetebedragen worden verdubbeld of gecumuleerd. De minister gaat komende tijd bekijken welke mogelijkheden er zijn binnen het stelsel van regels van bestuurlijke sancties om in sommige gevallen strenger op te treden.
Herstelsancties
Wanneer dit in verhouding staat tot de ernst, omvang en het herhaald plegen van de overtredingen kunnen binnen de Wet Dieren ook herstelsancties worden opgelegd, waarmee een slachthuis kan worden gedwongen orde op zaken te stellen. Een uiterste herstelsanctie vormt het schorsen of intrekken van de erkenning van een slachthuis. Een dergelijke herstelsanctie moet, na afweging van onder andere de economische belangen van het slachthuis, in verhouding staan tot het te bereiken doel. Ze kan pas worden opgelegd nadat is gebleken dat minder vergaande herstelsancties, zoals het tijdelijk vertragen of stilleggen van de slachtlijn om overtredingen te stoppen, onvoldoende effect hebben.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Ministerie van LNV