EU legt ontwikkeling PRRS-vrij genvarken aan banden
Genomics bewerkingstechnologieën zoals CRISPR / Cas9 bieden een enorm potentieel voor het versnellen van de genetische vooruitgang in de gewassen en landbouwhuisdieren, maar een nieuwe uitspraak van het Europese Hof van Justitie zal deze ontwikkeling en het onderzoek waarschijnlijk ernstig gaan vertragen. De uitspraak bepaalt dat technologie voor ‘genomic editing’ op dezelfde manier moet worden gereguleerd als GMO’s. Europa handhaaft momenteel strenge beperkingen op het telen en verkopen van GMO-gewassen. Genetisch gemodificeerde dieren zijn al helemaal uitgesloten.
Hetzelfde resultaat
Voorstanders van ’genomics editing‘ zeggen dat de technieken alleen het DNA van een specifiek gewas of dier gebruiken en aanpassen om te sturen op de positieve of negatieve eigenschappen zonder dat er vreemd DNA gebruikt wordt. Op deze wijze wordt hetzelfde resultaat bereikt als bij normale genetische selectie, maar dan vele malen sneller. In een recent voorbeeld hebben wetenschappers in Schotland gebruik gemaakt van ‘genomic editing’ om een foklijn van varkens met genetische resistentie tegen PPRRS te creëren. Dit onderzoek zal nu dus volgens dezelfde richtlijnen moeten worden uitgevoerd als GMO.
Niet meer interessant
De uitspraak van het Hof gaat grote gevolgen hebben voor het genomics-onderzoek, waar ook de WUR aan werkt. Door de strengere regels wordt het voor bedrijven niet meer interessant om in Europa onderzoek te doen. Bedrijven als Bayer, BASF en Syngenta zullen waarschijnlijk hun genoom editing-onderzoek en bedrijvigheid in andere landen in bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Amerika gaan uitvoeren.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Europese Hof, The Guardian