Zwijnen moeilijk af te schieten door hitte
De Duitse boeren beogen met de afschot onder meer het risico op verdere uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest te verkleinen. Een lezer van Pig Business heeft op uitnodiging van een Duitse boer deelgenomen aan zo’n jacht op wilde zwijnen vanaf een ‘Hochsitz’ in het voormalige Oost-Duitsland. Hij vertelt: „We hebben op wilde zwijnen gejaagd nabij een groot bos waarvan de Duitse eigenaar jagers nu geen toestemming geeft om op deze dieren te schieten. In de nabije omgeving van dat bos hebben de zwijnen in de mais een enorme verwoesting aangebracht. De mais stond er hier overigens ook al vanwege de droogte slecht bij. Rondom het perceel mais is vanwege de jacht een strook van circa 40 meter ingezaaid met soja. Daar komen de varkens op af en zo zijn ze goed te bejagen.
4.000 wilde zwijnen
Ook in Nederland groeit de roep om meer wilde zwijnen af te schieten. Voor veel boeren vormen ze een enorme overlast. Op de Veluwe is het vorige maand niet gelukt om het beoogde aantal wilde zwijnen af te schieten. Dit jaar moeten daar 4.000 zwijnen afgeschoten worden. Vanwege de hitte en droogte loopt dat anders. In het jachtseizoen, dat op 1 juli begon, zijn in juli circa 40 procent minder wilde zwijnen afgeschoten dan vorig jaar. Toch zullen de jagers hun best moeten doen. Het is de bedoeling volgens de Faunabeheereenheid, dat er op de Veluwe ongeveer 1.500 wilde zwijnen overblijven. Juli en augustus zijn de beste maanden om ze te bejagen, omdat er dan minder eten is voor de dieren en ze makkelijker te vinden zijn. Momenteel zijn ze minder zichtbaar voor de jagers, omdat ze zich gedeisd houden vanwege de hitte. Ze blijven in de schaduw en ze staan in de spaarstand omdat er minder voedsel en water is. Ook worden minder biggen geboren en laten de zwijnen zich minder goed lokken met mais, waardoor de afschot achterloopt.
Voltreffer van 165 kilo
Onze lezer schoot tijdens zijn jacht in het voormalige Oost-Duitsland vanaf de ‘Hochsitz’ twee wilde zwijnen. Zijn laatste voltreffer, tegen de avondschemering, velde een keiler met een levend gewicht van 160-165 kilo. „Ontweid - dat is dus ontdaan van darmen, hart en lever en dergelijke - blijft er dan zo’n 135-140 kilo goed vlees van over”, volgens Jeroen, die deze foto schoot. „Het was een succesvolle jacht die drie dagen. Samen met mijn jachtgenoot schoten we drie zwijnen en dat zien we zelf ook als succesvol voor de boeren. Het ligt overigens niet echt voor de hand dat je een zwijn goed voor het vizier krijgt!"