Hittestress kost minister Schouten 82.500 euro
De Dierenbescherming vindt namelijk dat het hitteprotocol bij diertransporten tekortschiet. De NVWA mag dan extra controles uitgevoerd hebben tijdens de warme dagen, maar volgens de Dierenbescherming was dat onvoldoende. De autoriteit heeft volgens hen te weinig mensen om adequaat toezicht te houden op transporten en is zelfs niet eens bevoegd om het hitteprotocol te handhaven. Het protocol kent namelijk geen wettelijke basis.
Tot nu toe is bekend dat één vleeskuikentransporteur is gewaarschuwd en dat vijf varkenstransporteurs en twee slachthuizen zijn beboet. De Dierenbescherming wil met alle partijen om de tafel en een aanscherping van het hitteprotocol en een betere naleving ervan.
Onverantwoord
Dieren als runderen, varkens en kippen krijgen bij temperaturen van rond de 25 graden Celsius volgens de organisatie al last van hittestress: „Transport toelaten tot 35 graden is dus onverantwoord; zeker als de wagens niet goed geventileerd worden.” De Dierenbescherming suggereert dat het enige wat de NVWA mag verhinderen de lange-afstandstransporten betreft van meer dan 8 uur als de temperatuur in de wagen meer dan 35 graden bedraagt.
Nationaal Hitteplan
De 22 vragen over hittestress bij onder meer varkens, blijken allemaal afkomstig te zijn van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD. Deze politieke partij stelde onlangs dat het Nationaal Hitteplan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren moet gaan gelden. Volgens Ouwehand is rollen in de modder de meest effectieve manier om hittestress bij varkens te voorkomen. Ze wil daarom van de minister weten of zij bereid is deze vorm van huisvesting tot doel te stellen.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Agrio archief
Bron: De Dierenbescherming