Aandeel Nederlandse slachtvarkens in Duitsland fors lager
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/85/395/170510-1921-50923434jpeg.-detail.jpg)
Ondanks het feit dat de Nederlandse slachtvarkensprijs voor het grootste gedeelte onder de Duitse prijs ligt, is het percentage van Nederlandse levende slachtvarkens naar Duitsland in de eerste helft van 2018 met nog eens 7 procent verminderd
Een van de voornaamste oorzaken is volgens ISN het Nederlandse slachtbedrijf Vion, dat zowel in Nederland als Duitsland actief is. In Nederland verzekert Vion een steeds groter deel van zijn varkensleveranties door middel van contractuele verplichtingen van de varkenshouders. Deze contracten voorzien steeds vaker in een minimumprijs die in belangrijke mate op de Duitse notering is gebaseerd.
Varkensprijzen laag houden
Vion heeft daarom belang bij de laagst mogelijke Duitse varkens- en vleesprijs om scherp te concurreren met de andere Duitse slachterijen en ISN denkt ook dat dit in de afgelopen weken zichtbaar was. Slachterijen als Tönnies stonden onder druk vanwege de concurrerende Nederlandse prijs en moesten derhalve hun varkensprijzen laag houden. Als gevolg hiervan daalden de uitbetalingsprijzen aanzienlijk, ondanks de duidelijke krapte in het aanbod. ISN ging zelfs zover om Duitse varkenshouders op te roepen geen varkens voor de lage prijzen aan slachterijen te leveren. Die werden volgens Interessengemeinschaft kunstmatig laag gehouden.
Beeld: Agrio archief
Bron: ISN