Oirschotse politiek goochelt met cijfers varkens, kippen en koeien
In Brabant kunnen de gemoederen hoog oplopen als het over de veehouderij gaat. En kan men oeverloos en eindeloos debatteren over dieren. Met het nieuwe provinciale beleid is dat debat eerder verscherpt dan verzacht. In de Oirschotse gemeenteraad is een dispuut gaande over de ontwikkeling van de dieraantallen in de gemeente en tot op heden blijft het onbeslist, want zowel raadslid Erik Strijbos als wethouder Esther Langens heeft gelijk.
Strijbos zegt dat het aantal dieren in Oirschot de laatste tien jaar is toegenomen. Volgens Esther Langens is dat niet het geval; het aantal dieren is volgens haar juist afgenomen. De wethouder kondigde aan het uit te zoeken. En afgelopen week kwam de slotsom waarin beiden gelijk hebben. Het vergund aantal dieren is de laatste tien jaar verminderd, het daadwerkelijke aantal is daarentegen toegenomen.
Meer dieren
Volgens gegevens van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal dieren, en vooral varkens, in Oirschot groeiende. In 2005 waren er in totaal 901.190 dieren, vijf jaar later lag dat aantal met 985.345 dieren iets hoger. Het CBS noteerde vorig jaar 1.131.786 dieren. Toch een groei van 130.000 dieren in zeven jaar tijd. De gemeente Oirschot heeft volgens de CBS-cijfers thans in totaal rond een miljoen kippen (leghennen en vleeskuikens), zo blijkt uit het overzicht. Er zijn per 28 juni zo'n 195.000 varkens (biggen, zeugen, dekberen en vleesvarkens), 25.588 stuks rundvee en een kleine 14.000 geiten.
Minder dieren
Strijbos leek daarmee het gelijk te krijgen. Maar schijnt bedriegt want met cijfers kan gegoocheld worden. De wethouder baseerde zich op een andere bron: de gegevens van het Web-BVB (Bestand Veehouderij Bedrijven) van de provincie Noord-Brabant. In dit programma worden alle verleende vergunningen van veehouderijen in de provincie geregistreerd. Uit dat bestand blijkt dat het aantal vergunde dieren op Oirschots grondgebied is afgenomen. Van 1.435.051 op 1 januari 2008, tot 1.401.860 op 28 juni van dit jaar. Een afname in de laatste tien jaar van iets meer dan 33.000 dieren.
Wie uiteindelijk het gelijk aan zijn of haar zijde krijgt, zal na de zomer duidelijk worden. Wat er vervolgens met cijfers op beleidsmatig gebied gebeurt, is nog niet duidelijk.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: Brabants Dagblad