Column: Rust op de varkensmarkt
De rust keert terug op de varkensmarkt en dit komt omdat Duitsland een bodem in de markt heeft gelegd en deze tot 8 november wenst vast te houden. De Nederlandse slachterijen wensten afgelopen week hun prijzen nog naar beneden bij te stellen; wat ook wel verwacht was, maar zullen de komende week hun prijzen op onveranderd houden. De Boerenvarkensprijs blijft zeker de komende week op een onveranderd van 2.37 euro.
Je mag daarom rustig concluderen dat de marge meer dan voldoende voor de Nederlandse slachterijen is
Het aanbod was met 297.000 vleesvarkens ongeveer 4.000 stuks hoger dan de week ervoor, maar dat was voor de slachterijen geen enkel probleem. Zelfs het op zaterdag slachten van varkens, terwijl ze al wisten dat de maandag erop de prijs 5 centen lager lag, was geen enkel probleem.
Je mag daarom rustig concluderen dat de marge meer dan voldoende voor de Nederlandse slachterijen is. Ze zullen ook weinig moeite hebben met de Duitse bodem in de markt en het vermoeden is dan ook hier dat er de komende weken weinig tot niets met de varkensprijs gaat gebeuren. Dat er een bodem is bewijst ook de Deense prijs. Deze stijgt zelfs met 2 centen, omdat de Denen hun vlees voor een betere prijs kunnen verkopen op de West-Europese markt.
In Frankrijk daalde de prijs net als in Nederland met 5 centen en ook hier is de verwachting een onveranderde notering in de komende week. België volgt Duitsland vaak en nu ook een onveranderd. Spanje moest nog een paar centen terug en Italië blijft nagenoeg onveranderd.
Overal kan je lezen dat in meerdere landen het aanbod aan varkens daalt of zelfs scherp daalt
Zoals gezegd, de komende weken gaat er met de prijs weinig gebeuren. De handel en daarmee de vraag begint in Duitsland wat aan te trekken. Als dit verder doorzet dan zou de prijs over een aantal weken wel weer iets kunnen gaan stijgen, omdat dan de bevoorrading voor de kerst gaat beginnen. Overal kan je lezen dat in meerdere landen het aanbod aan varkens daalt of zelfs scherp daalt. Dit heeft invloed op het aanbod en dat aanbod blijft dalen of men wil of niet wil. Slachterijen zullen moeten snijden in capaciteit.
Maar een minder aanbod gaat ook op termijn zorgen voor een stijgende varkensprijs. Dat het exportvolume daalt, heeft ook alles te maken met het mindere aanbod van varkens en is daarom niet zo dramatisch als men ons soms wil doen geloven. Mocht er een slachterij haar prijs naar beneden gaan corrigeren, dan is dit alleen bedoeld om de varkensmarkt nog verder naar beneden te krijgen en hopelijk zijn we zo verstandig om deze slachterij maar een poosje droog te zetten.
De komende weken kunnen we wel weer omhoog kijken met de biggenprijs
Op de biggenmarkt keert de rust ook weer terug. Het aanbod is zeker niet ruim en omdat nu in Duitsland de notering weer een onveranderd geeft en de Spaanse notering wederom 1 euro stijgt, maakt het voor de Boerenbiggenprijs mogelijk onveranderd te noteren op 67 euro. De verwachting voor de biggenprijs is dat na het onveranderd deze week, we de komende weken wel weer omhoog kunnen kijken. Reden: krap aanbod en een grotere vraag naar biggen en een betere prijs in onze exportlanden.