Zorgen over hoge graan- en sojaschrootprijzen
Het sojaschroot blijft koopwaardig onder druk van de handelsoorlog tussen de USA en China. Momenteel wordt de beurs van Chicago nogal gedrukt door het feit dat China geen Amerikaanse bonen koopt. De verwachting is dat de prijzen hiervan zullen stijgen als de koude van dit handelsconflict uit de lucht is. Per saldo is sojaschroot in euro’s nog steeds redelijk rustig, ondanks het prijsgeweld in de andere grondstoffen. De marktdeskundigen voor enkelvoudige grondstoffen zeggen hierover: „We blijven het herhalen: het grootste gevaar voor sojaschroot qua prijs/beschikbaarheid zit nog steeds in ons najaar en in de winter. De ruimte voor lagere prijzen is zeer beperkt, terwijl er veel ruimte is voor (aanmerkelijk) hogere prijzen.” Overigens is de waardering van de sojabonen in de USA op het land iets verlaagd en het weer tijdens de komende weken in de USA kan de hoge verwachtingen voor de Amerikaanse oogst nog temperen.
Granen en mais
Wat granen betreft zijn de markten onverminderd hoog en blijven de prijzen nog altijd stijgen. De tarwe/gerst-balans in Europa blijft verkrappen. Het is te hopen dat er niet te veel geëxporteerd gaat worden. In Australië beginnen ze zich ook zorgen te maken en verwachten ze kleinere graanoogsten door droogte. Australië heeft namelijk te maken met de ergste droogte in 50 jaar. Hierdoor stijgen de tarweprijzen in het land nog harder dan in Europa. De verwachtingen over de maisoogst in heel Europa lijkt overigens nog altijd redelijk goed.
Raap- en zonnepitschroot
De raapschrootmarkt lijkt zich iets te ontspannen. Verschepingsproblemen van raapzaad en raapschroot zetten de prijzen licht onder druk. Door de droogte valt de opbrengst van raapzaad tegen. Vergeleken met sojaschroot is het raapschroot relatief duur. Op de markt voor zonnepitschroot is weinig veranderd sinds vorige week. De prijs is relatief hoog en het wachten is op de nieuwe oogst in de herfst. Ook hier zien we oplopende prijzen door de droogte en het feit dat China groots zonnepitschroot lijkt te gaan kopen als alternatief voor sojaschroot.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Marktinformatie ForFarmers