Geen gezondheidsrisico’s, toch emissies verminderen!
Het gaat hierbij om deel drie van het Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO)-onderzoek, waarin nadere bewijskracht gezocht wordt voor een al dan niet causaal verband tussen de veehouderij en volksgezondheidsrisico’s. De minister van LNV refereerde hieraan in haar Kamerbrief van 3 augustus jl..
Het ontbreken van bewijs ten spijt, beval de Gezondheidsraad toch aan de verdere reductie van fijnstof en ammoniak te verminderen. Deze emissies dragen namelijk bij aan de totale concentratie van fijnstof in Nederland en naburige landen. De Gezondheidsraad deed geen voorstellen voor reductieniveaus. Toch heeft het kabinet het advies van de Gezondheidsraad overgenomen.
Gezondheidswinst
De inzet van het kabinet voor de emissies uit de veehouderij is gericht op het generiek verminderen van de emissies van fijnstof en ammoniak om zo een gezondheidswinst in brede zin te realiseren. Een aantal in gang gezette maatregelen geeft al perspectief op een verdere verbetering van de luchtkwaliteit. Voor wat betreft pluimveestallen meldt de minister na overleg te zijn gekomen tot reductie-eisen voor fijnstof van 70 procent voor nieuwe veestallen en 50 procent voor bestaande stallen.
Invloed stoppersregeling
Voor wat betreft de varkenshouderij schreef de minister aan de Kamer dat het aflopen van de Stoppersregeling Actieplan ammoniak en veehouderij per 1 januari 2020 zal leiden tot een verdere afname van de ammoniakemissie. Dat komt door het staken van de varkenshouderij met oude varkensstallen die niet aan gestelde emissie-eisen voldoen. Daarnaast zet het kabinet in op innovaties en investeringen in integraal duurzame en emissiearme stal- en bedrijfssystemen voor de varkens. Het is de bedoeling dit binnen een brongerichte en preventieve aanpak gaat gebeuren, zoals zij reeds op 7 juli jl. aan de Kamer meldde.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV