Perspectieven voor Internet of Things in varkenshouderij
De vijf Belgische, Nederlandse en Italiaanse partijen werken hieraan binnen het project ‘Internet of Food and Farm 2020’. Indicatoren voor klimaat, voer, water en groei zijn nauw verbonden met elkaar en met de gezondheid van de varkens en hebben een grote impact op de economie van het bedrijf. Via bedrijfsspecifieke alarmdrempels die mee evolueren met de leeftijd van de varkens kan de varkenshouder gewaarschuwd worden als er iets misloopt.
Een dasboard
De partijen willen onder leiding van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de bestaande datastromen op een varkensbedrijf samenbrengen op één dashboard. In een latere versie zal dat worden uitgebreid met externe gegevens van de slachterij en zal specifiek worden ingezoomd op berengeurpreventie. Bovendien gaan ze op het ILVO-proefbedrijf werken met data van individuele varkens. In de eerste proeffase is het al mogelijk dieren te identificeren aan de voerbak en drinknippels. Uit deze data, gelinkt aan individuele varkens, blijkt het mogelijk dieren te detecteren die op bepaalde dagen minder naar de voederbak of drinkinstallatie komen. En daaruit konden onderzoekers afleiden dat ze gezondheidsproblemen vertoonden met een vertraging in hun groei tot gevolg. Er wordt nog gewerkt aan het automatisch bepalen van individuele gewichten.
Kosten doorberekenen
Een ander onderdeel van het project is nagaan hoe de consument staat tegenover het gebruik van ‘Internet of things’-technologieën en hun bereidheid tot het betalen van een meerprijs voor andere stalsystemen en meer informatie over varkensvlees. Consumenten krijgen een aantal algemene vragen en moeten dan een keuze maken tussen een aantal stukken varkensvlees met telkens iets andere eigenschappen en een andere prijs.
Waarschuwingen
Het belangrijkste is dat de varkenshouder de meerwaarde van het systeem ervaart. De informatie verkregen uit de klimaatregeling in de stal wordt samengebracht met gewichtsgegevens van de varkens en hun voer- en waterconsumptie. Dankzij het dashboard kan de varkenshouder grafisch het groei- en consumptiepatroon bekijken en ook de voederconversie dagelijks volgen. Bovendien zijn er ook waarschuwingsmogelijkheden ingebouwd. Via zijn smartphone krijgt de varkenshouder onmiddellijk een waarschuwing als bepaalde registratiedata onder of boven de normale waarden liggen en ingrijpen gewenst is.
De onderzoekpartners testen ook het gebruik van elektronische oormerken, zodat de datastromen niet enkel op hokniveau maar ook op individueel varkensniveau kunnen worden geanalyseerd.