TrustFeed niet betrokken bij aflatoxine zaak
Gisteren berichtte de NVWA dat er toen geen aanwijzingen waren dat er met aflatoxine besmette maïs terecht is gekomen bij Nederlandse melkveehouders. Wel is er veevoeder met maïs uit Servië geleverd aan varkenshouders in Nederland.
Consumptie
Er is bij consumptie van het vlees van deze varkens geen verhoogd risico voor de volksgezondheid, omdat de maïs in het varkensvoer is vermengd met andere grondstoffen. Daarom is er waarschijnlijk niet of nauwelijks sprake geweest van overschrijding van de toegestane norm van aflatoxine in veevoeder.
Haven Rotterdam
Bij de NVWA zijn drie meldingen gedaan van partijen maïs met een verhoogd gehalte aflatoxine. Het gaat om twee partijen maïs uit Servië waarvan een partij direct is ingevoerd in Duitsland en een tweede partij in de haven van Rotterdam is binnengekomen. De derde partij maïs is in december uit Roemenië via België geleverd aan drie veevoederproducerende bedrijven in Nederland. Het traceringsonderzoek van alle 3 de partijen maïs loopt nog.
Maïs uit Servië
De partij van 45.000 ton maïs die is geleverd aan veevoederproducerende bedrijven in Duitsland (Nedersaksen), was niet afkomstig uit de haven van Rotterdam maar is rechtstreeks aan Duitsland geleverd. Deze partij maïs is in Duitsland deels geblokkeerd. Een ander deel is al verwerkt in veevoeder. Een deel van dit veevoeder is vanuit Duitsland geleverd aan vijf veevoederbedrijven in Nederland en is aan de varkens gevoerd.
Maïs uit Roemenië
Over de partij maïs die in december uit Roemenië via België is geleverd aan drie veevoederproducerende bedrijven in Nederland, heeft een bedrijf de NVWA gemeld dat er geen veevoeder is uitgeleverd met aflatoxine boven de wettelijk toegestane norm. De overige twee bedrijven zijn bezig met traceringsonderzoek en moeten de resultaten van dit onderzoek nog melden aan de NVWA. Voor zover nu bekend is ook deze maïs alleen gebruikt in varkensvoeder.
Monitoringssysteem zuivel
Naast deze 2 meldingen van aflatoxine in maïs heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie in 2012 bij 2 melkveehouders een verhoogd gehalte aflatoxine geconstateerd. Het ging hier om melkmonsters die in het kader van het monitoringprogramma van de Nederlandse zuivelsector genomen zijn. De NVWA zal deze twee bedrijven en de afnemers van de melk bezoeken om te controleren of de juiste maatregelen zijn genomen en er geen melk in de voedselketen terecht is gekomen. Deze twee overschrijdingen staan voor zover nu bekend volledig los van bovenstaande maïsleveringen.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: TrustFeed, NVWA
Beeld: Coppens