Verouderde varkensstal kan beroepsziekte veroorzaken, herhaalt de WUR
Het onderwerp werd ter sprake gebracht door de Wageningse wetenschapper André Aarnink, die een lezing gaf tijdens een mini-congres, georganiseerd door de firma Vereijken over het scheiden van mest bij de bron. Later deze week over dit mini-congres meer op deze site.
Voederconversie en staartbijten
Aarnink liet cijfers zien waaruit blijkt dat vooral vleesvarkensstallen die verouderd zijn veel ammoniak en fijnstof bevatten, gevolgd door de huisvesting voor fokzeugen. Gespeende biggen afdelingen bevatten gemiddeld het minste ammoniak en fijnstof. Dit gegeven veroorzaakt volgens de literatuur die Aarnink liet zien zoveel longproblemen bij varkenshouders, dat er sprake is van beroepsziekte. Bij varkens veroorzaakt een slecht stalklimaat met hoge concentraties ammoniak en fijnstof naast longproblemen ook een verslechterde voederconversie, en een groter risico op staartbijten.
Betere technische resultaten
Stallen waarin brongerichte maatregelen zijn genomen om emissies te reduceren, zoals verkleining van het emitterend oppervlak, snelle en volledige mestverwijdering, hebben een aanmerkelijk beter klimaat dan stallen die alleen met luchtwassers met grote oppervlakten roostervloer zijn uitgerust. Verondersteld mag worden dat de technische resultaten duidelijk verbeteren, naarmate de concentratie aan ammoniak en fijnstof daalt.